Предметите у дома, които неусетно разрушават сърцето и белите дробове

Предметите у дома, които неусетно разрушават сърцето и белите дробове

Някои домакински предмети използваме ежедневно, други са само за красота

Но дори и най-простите могат да повлияят на здравето и  то не по най-добрия начин.

Това съобщава Express, позовавайки се на д-р Амир Хан.

„Когато мислим за опасностите за здравето, веднага се сещаме за автомобилни газове, емисии от фабрики, сметища и т.н. Но веднага щом затворите вратата на къщата, опасностите не се изпаряват “, казва експертът.

Така, според д-р Амир Хан, определено трябва да се отървете от ароматизирани свещи и ароматни пръчици, които се запалват. При изгаряне те отделят миниатюрни токсични частици, които имат негативен ефект върху белите дробове и сърцето. Ако наистина искате да запалите някое от тях, то стаята след това трябва да бъде добре проветрена. И е препоръчително да не спите в нея поне един ден.

Трябва да се внимава и при: аерозолни дезодоранти; освежители за въздух; лак за коса; почистващи препарати; разтвори за отстраняване на мазнини за кухни и бани.

„Тези продукти съдържат летливи органични съединения, които при вдишване могат да раздразнят дихателните пътища, причинявайки гадене, замаяност и увреждане на нервите и други органи“, казва Амир Хан.

Друг не най-често срещан домакински обект в апартаментите, но често срещан в частни къщи и вили, е откритата камина. Лекарите са доказали, че продуктите от горенето, които се образуват във въздуха, могат да навлязат в кръвта и да причинят различни мутации в организма.

Освен това те дразнят лигавицата на очите и изсушават кожата. Експертите съветват да седнете възможно най-далеч от огъня. След като пламъкът изгасне, проветрете добре стаята. И не палете огъня твърде често.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: