Токът поскъпва и на европейските пазари

Токът поскъпва и на европейските пазари

България не е изключение от общата тенденция

Цената на електроенергията на европейските пазари в сегмента „ден напред“ продължава да се повишава. Анализаторите вече поставят въпроса дали е налице ситуация на европейските електроенергийни пазари и доколко притеснителна може да бъде тя.  

В сравнение с месец май 2020 г. възстановяването на търсенето в Европа оказа влияние върху цените на електроенергията, но това е само един от факторите. Тласъкът под формата „енергиен преход“ все по-често ще присъства в прогнозите, смятат експертите. Участниците на пазара твърде късно започнаха да обръщат внимание на цените на въглеродните емисии и на газа, допускайки задълбочаване на спекулациите. От началото на април анализатори на западните пазари обръщат внимание и на ролята на STOR (Short-Term Operating Reserve). От не по-малко значение е гъвкавостта на мрежата, а прегледът сочи, че на някои от европейските електроенергийни пазари тя не е достатъчна. 

През новата седмица с ден за доставка 7 юни европейските електроенергийни борси в сегмента „пазар ден напред“ стартират с цени от около 20 евро по-високи от тези през същото време на предходната година и със 7 до 10 евро над тези от месец април. Най-високата цена в първия ден от новата седмица е отчетена на електроенергийната борса в Румъния – 80 евро за MWh, което е ръст от близо 42% на месечна база. Почти навсякъде в Европа цената на електроенергията е над 79 евро за MWh. Разликата от миналия месец май е чувствителна и притеснителна не само за потребителите, но и за производителите.  Очевидно е, че електроенергийният пазар се намира в нов етап, който е свързан не толкова с възстановяването от пандемията COVID-19, колкото със сериозния натиск за много бързо навлизане в период на енергиен преход. Експертите прогнозират, че е възможно да се засили ролята на регулаторите, които ще трябва да защитят както производителите, така и потребителите. 

На българския електроенергиен пазар предстои влизане в нов регулаторен период от 1 юли т.г. В подробния си анализ електроенергийният регулатор на страната ни (КЕВР) обръща сериозно внимание на различните фактори и прогнозира годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г. в размер на 119,00 лв./MWh. Средно за страната се предвижда електроенергията за бита да поскъпне с 3%. Днес регулаторът провежда обществено обсъждане на предложението за повишение. 

„Винаги усилието е да се запазят цените за бита с възможно най-малко увеличение. Когато всички останали пазарни сегменти вече са на свободния пазар, инструментите за това намаляват“, коментира пред БНР доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет в СУ „Св. Климент Охридски”. Има различни причини за това да не се предлагат дългосрочно количества на електроенергийната борса, поясни доц. Георгиев. По думите му самият бизнес е искал повече количества през пазара „ден напред“ като най-ликвиден и даващ сигнал каква е стойността на енергията в момента. По-малките потребители до миналата година бяха защитени, но сега предстои и те да се сблъскат с условията на пазара.  

Не можем да се учудваме, че цената на електроенергията скача, когато цената на емисиите расте, при това с регулаторна намеса, посочи още доц. Атанас Георгиев.  

Всички плащаме сметката най-накрая. Когато се увеличава цената на енергията, се увеличават производствените разходи, съответно се повишават цените на суровините. Имаме всеобща верига на повишение – това е общата картина в Европа от началото на годината. Не само в цената на електроенергията, в цената на природния газ се наблюдават същите тенденции. Европа тази година е с много високи ценови равнища в сравнение с останалия свят“, изтъкна Георгиев. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: