Икономист: 50 хил. лева таван на кредитите в Българска банка за развитие

Икономист: 50 хил. лева таван на кредитите в Българска банка за развитие Снимка: Settle

За да има истинска събираемост, контролните органи първо трябва да проверяват големия бизнес, а после хората по пазарите, казва Мартин Димитров от „Демократична България“

Като предпазна мярка срещу сегашните практики в Българската банка за развитие (ББР) да се въведе таван на отпусканите кредити от 50 хил. лева. Това предложи икономистът от „Демократична България“ Мартин Димитров по БНР с изричната уговорка, че това е крайно решение и повод да се предизвика дебат.

Нека да разсъждаваме между 50 хиляди лева и 5 милиона, някъде между двете да е компромис. Но наличието на таван спасява положението. Защото автоматично тази банка ще финансира малък и среден бизнес, а големите да си отидат при търговските банки“, категоричен е бившият депутат.

Според него създаденият от досегашната власт модел на концентрация вреди на икономиката и е срещу малкия и средния бизнес у нас.

Този модел на управление, който ГЕРБ въведе – със свръхконцентрация на ресурси, води до това населението да обеднява, България да продължава да бъде най-бедната в ЕС, а Румъния, от която искахме да се „откачим“, защото ни забавяше влизането в ЕС, или ние така си мислехме, ни изпреварва с 33% по-високи доходи в момента. Тоест този модел не е проблем само в справедливостта в него, а това, че икономически ни забавя“, обясни икономистът.

Мартин Димитров е категоричен, че е подменена целта на държавната банка и съобщи, че през септември 2016 г. е имало 27 големи кредита на обща стойност 250 млн. лева и това е било повод на Димитров, Петър Славов и Методи Андреев да обърнат внимание на ББР, че трябва да пренасочи ресурса си към малкия и средния бизнес.

Той настоява за проверка на решенията на надзорния съвет на ББР и Българската народна банка (БНБ) да вземе отношение към проблема.

В момента голяма част от контролните органи се занимават с малкия и средния бизнес. Контролните органи първо трябва да се занимават с големия бизнес, като касовите наличности е само един от въпросите. Най-накрая трябва да се занимават с малкия и средния бизнес и хората по пазарите. За да има истинска събираемост“, смята Димитров.
Той коментира, че когато „човекът на пазара не е платил един лев данък“, има жестока глоба и наказание, а за големите, особено за много големи фирми липсва контрол.

В коментара си по казаното от служебния министър на финансите Асен Василев пред БНР, че огромни касови наличности по фирмите вероятно захранват корупция, икономистът посочи: „Щом е касова наличност, трябва да е в касата, и ако не е в касата, е проблем – тук е прав министърът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: