Как нелоялни търговци нарушават правата на потребителите при покупки от презентации

Как нелоялни търговци нарушават правата на потребителите при покупки от презентации Снимка: pixabay.com

Как нелоялни търговци заобикалят правата на потребителите при покупки от презентации за хиляди левове?

При организирането на презентации в наети за целта зали недобросъвестните търговци злоупотребяват с незнанието на потребителите за правото им да се откажат от покупката, процедурата и сроковете. Това каза по Bulgaria On Air основателят на некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. 

Най-уязвими са по-възрастните, безработните и социално слабите, които са фокусни публики на организаторите на такива събития с цел продажби. А предлаганите стоки са от прахосмукачка, през козметика, до възглавници, матраци и колани с ортопедични свойства за по 2 000 - 3 000 лв.

„Тези презентации често са насочени към хора от третата възраст, които имат различни болежки, опитали са какво ли не и когато биват убеждавани, че всички тези болки ще изчезнат, ползвайки само този „магически“ уред, матрак или възглавница, може да склонят да направят такъв разход“, коментира тя. И добави: „Тъй като тези потребители не разполагат с необходимите за покупката средства, им се предлага сключване на място на договор за потребителски кредит. Така те се обвързват и с покупката, и с договора за заем, като остават с усещането, че не могат да се освободят от тази клопка“, разказа още Руменова. 

Експертът обясни, че потребителите имат право да се откажат от покупката извън търговски обект в 14-дневен срок от сключването на договора или доставката на стоката, но за целта следва да спазят законоустановената процедура и срокове. 

Първо, трябва най-късно до две седмици да уведомят търговеца за желанието си да развалят договора, като изпратят стандартния формуляр за отказ, който търговецът трябва да им е предоставил най-късно при покупката. Търговецът на свой ред следва да уведоми без необосновано забавяне, че е получил заявката. 

Втората стъпка е до 14 дни след изпращането на формуляра за отказ, да върнат стоката на търговеца на посочения от него за тази цел адрес. До 14 дни от получаването на стоката търговецът трябва да възстанови на потребителя заплатената сума и то по начина, по който  е била платена, освен ако двете страни не договорят друго. 

Има изключения за правото на отказ – например за групи продукти поради хигиенни съображения, за изработени по индивидуални параметри стоки и т.н. Търговецът обаче трябва предварително да е предупредил за това. Ако не го е направил, то тогава правото на отказ ще бъде възможно, уточни експертът. Руменова предупреди обаче, че за да се възползваме от него, не трябва да сме ползвали продукта, а само да са сме го тествали така, както бихме направили в търговски обект. 

Тя разказа за нелоялни практики, при които търговец е предлагал матраци по уж индивидуални размери, а се оказало, че са стандартни спрямо останалите, които продава. В друг случай търговец, направил презентация на прахосмукачка в дома на домакина и след това опитал да препятства правото на отказ с мотива, че уредът от демонстрацията е бил предвиден за продажбата, вече е разопакован и ползван и не може да откаже покупка. Това обаче е незаконно и неетично, каза още Руменова. 

Когато е отпуснат заем с цел закупуване на потребителска стока, договорът за него се разваля с упражняване правото на отказ, обясни още тя. И посъветва потребителите да проследят този процес, за да се уверят, че действително се е случило.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: