Ще се отразят ли промените на лихвените проценти върху цените на имотния пазар?

Ще се отразят ли промените на лихвените проценти върху цените на имотния пазар? Снимка: pixabay.com

Йордан Йорданов: “Пазарът е стабилен, евентуално покачване на процентите няма да се отрази върху цените

Лихвите по кредитите никога не са били на толкова ниски нива както през 2023 г. и достигнаха нива от 2,1% за клиенти с отличен финансов профил и нива от 2,5% за клиенти със стандартен профил, съобщават от 3CON Agency.

През 2022 г. и през 2021 г. лихвите по ипотечните кредити бяха от порядъка на 2,9 - 3,15%. Обратно на очакванията обаче, БНБ охлади кредитния бум и наложи правила за стесняване на лихвените процеси. Към януари месец на тази година банките свалят процентите на 2,57. Известно е, че ипотечните кредити са в пряка връзка и с имотния пазар. Ще имат ли отражение по-ниските лихви върху цените на имотите у нас? Ще има ли покачване на процентите отново?  Това вълнува българският инвеститор, въпреки че от края на годината се стабилизира пазара за недвижими имоти в България и тенденцията е цените да останат на това ниво.

Лихвените проценти успоредно с цените на имотите

Много са факторите, които влияят на цените на имотите. Сред тях на първо място е периодичната инфлация, после идва ред на конкуренцията и търсенето. Йордан Йорданов, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти “Нов дом 1”, обаче е категоричен, че лихвите не са сред факторите. При евентуално увеличение няма да има успоредно покачване на цените на имотния пазар. 

Увеличение на лихвите, ние въобще не очакваме, имайки предвид увеличаването на депозитната маса в банките би следвало дори да паднат още малко. Това е много интересна дъвка за политици, анализатори и медии, която към настоящия момент не се покрива.”, заявява Йорданов. Кредитите влияят на пазара у нас, но не толкова, колкото в Западна Европа, твърди експертът. В началото на новата година се отбелязаха най-ниските лихвени проценти до сега и след решението на БНБ не се очаква покачване. В съвкупност с решението на националната банка, има и други фактори, очертаващи тази положителна прогноза. След стабилизирането на инфлацията в Западна Европа също падат процентите и няма причина в България да се случат трусове.

Преразгледаните прогнози вероятно ще покажат низходящ ход на инфлацията за тази година, което ще подсили сигналите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) се приближава към понижаване на лихвите, отбелязва Дирк Шумахер, наблюдател на ЕЦБ, цитиран от БТА.

Купувачите разчитат на собствени средства при придобиване на недвижим имот

Предвид, че по-голямата част от българите разполагат със собствено жилище, разчитат на препродаване повече, отколкото на кредитен поток. По данни на БНБ темповете на жилищните кредити на годишен растеж към юни 2023 остават близо до отчетените в края на предходната година, като възлизат на 18% (17,9% към декември 2022 г.). Това показва, че въпреки повишаването на цените на пазара, по това време на миналата година няма увеличение на тегленето на кредит. Според Йордан Йорданов към средата на 2023 г. под 30%  от сделките са сключени на база кредит и над 70% от имотите са закупени с лични спестявания. Той допълва, че състоянието в столицата е малко по- различно в полза на кредитните сделки. В София 32-33 % от клиентите използват кредит за покупка на имот.

Стабилността на имотния пазар ще се запази. Това са прогнозите за тази година и лихвените проценти няма да повлияят на цените т.е. и при увеличение, и при спад на процентите, засега ще разчитаме на стабилни сделки. Въпреки това, купувачите трябва да бъдат добре информирани и подготвени за пазара на имоти. Жизнено необходимо е инвеститорите да разгледат разнообразните възможности за намиране на подходящ имот, като например, да се обърнат към професионални агенции за недвижими имоти, които имат богат опит и портфейл от сигурни обекти, за да намерят баланс при плащането.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: