На ръба на гладна смърт се намират 155 милиона души

На ръба на гладна смърт се намират 155 милиона души Снимка: pixabay

Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) най-малко 155 милиона души в 55 страни по света са изправени пред сериозна продоволствена безопасност през 2020 г., се казва в съобщението на wfp.org

Това е с около 20 милиона повече хора, отколкото през 2019 г. Експертите отбелязват петгодишен максимум (през 2016 г. са отчетени около 94 милиона жители на планетата) и една от основните причини за влошаването на кризата е пандемията и икономическите сътресения, причинени от нея.

Една година след обявяването на пандемията COVID-19 прогнозите за 2021 г. и следващите години остават неутешителни.

В съвместно изявление на ФАО, ЕС, Световната програма за продоволствие на ООН (основатели на Глобалната мрежа за борба с криза на храните) и Агенцията на САЩ за международно развитие се отбелязва продължителният характер на зачестилите кризи и се призовава световната общност към радикални реформи.

Пандемията демонстрира нестабилността на глобалната хранителна система и необходимостта от по-справедливи и по-устойчиви системи, които да осигурят здравословна и стабилна прехрана за 8,5 милиарда души до 2030 г. 

В най-тежка ситуация са попаднали около 133 000 жители на Буркина Фасо, Йемен и Южен Судан през последната година. ФАО призовава световната общност да предприеме спешни действия за предотвратяване на масови смъртни случаи от глад в тези страни.

Експерти са обявили извънредна ситуация в още 38 държави: 28 милиона души изпитват остър недостиг на храна.

75% от тях живеят в Афганистан, Хаити, Демократична република Конго, Етиопия, Южен Судан, Судан и Зимбабве (глад заплашва и Сирия, но поради годините на въоръжен конфликт организацията няма надеждни данни за арабската република). Две трети от хората, засегнати от хранителната криза, са от африканския континент.

Непълнолетните се се оказали под особен удар. През 2020 г. над 75 милиона деца на възраст под пет години изостават в растежа и развитието си, а над 15 милиона са страдали от изтощение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: