Забраниха бруталната търговия с магарешки кожи в Африка

Забраниха бруталната търговия с магарешки кожи в Африка Снимка: yourhorse.co.uk

Лидерите на африканските държави одобриха забраната в неделя, в края на срещата на върха на Африканския съюз в Етиопия

Благотворителни организации за хуманно отношение към животните приветстваха забраната, която ще сложи край на клането на магарета заради кожата им в 55 страни на континента, отбeлqзва ВВС. Търсенето на магарешки кожи се подхранва от популярността на древно китайско лекарство, наречено Ejiao, в чиято традиционна рецепта една от съставките се извлича от магарешки кожи.

Смята се, че Ejiao забавя остаряването, макар че ефектът му не е доказан. Китайските компании, които произвеждат лекарството, доскоро използваха кожи от местни магарета, но когато броят им намаля, обърнаха поглед към чужбина. 

„Първоначално нашите правителства видяха в това възможност и в Африка бяха открити много законни кланици. Но тук, в Кения, между 2016 г. и 2019 г. за тази търговия бяха избити около половината от нашите магарета“, казва пред BBC News д-р Соломон Онянго от резервата за магарета в Кения. Според него, забраната е началото на „дълъг път за опазвнането на магаретата”, и връщането им като помощници в поминъка на местните домакинства.

Около две трети от световната популация от 53 милиона магарета е в Африка. Хората в най-бедните селски общности ги използват за транспорт и за пренасяне на вода, храна и други стоки. Скорошно проучване в Етиопия си постави за цел да измери икономическата стойност на магаретата, установявайки, че притежаването на едно магаре често означава разликата между нищетата и скромната прехрана. 

„Клането на магарета заради кожата им подкопа поминъка в Африка, ограбвайки културата, биологичното разнообразие и идентичността на континента. За доброто на всички ни, призоваваме членовете на Африканския съюз да подкрепят решението”, казва Рафаел Киноти, регионален директор на The Brooke, благотворителна организация за хуманно отношение към животните в Източна Африка. 

Според британската благотворителна организация, Donkey Sanctuary, бруталната търговия е унищожила в голяма степен популацията на магаретата по света, особено в Африка и Южна Америка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: