Учени обясниха как работи мозъкът при лечебното гладуване

Учени обясниха как работи мозъкът при лечебното гладуване Снимка: Freepik.com

По-рано се смяташе, че за процеса на оздравяване и обновяване на организма по време на гладуване е отговорен черният дроб

Учени от Института за изследване на метаболизма на Обществото "Макс Планк" в Германия обясниха механизма на "активиране" от мозъка на процеса на обновяване и оздравяване на организма по време на лечебно гладуване, съобщава порталът osnmedia.ru.

По-рано се смяташе, че този процес се стартира от черния дроб, но в хода на последните изследвания експертите установиха и доказаха, че все пак мозъкът е "инициатор" на процеса.

Съобщава се, че по време на лечебното гладуване в мозъка се активира производството на хормона кортикостероид и се задейства процесът на автофагия — унищожаване на старите и дефектни клетки. Благодарение на това се генерира нова енергия.

Учените са проследили, че в процеса на оздравяване на организма невроните изпращат сигнали, които стимулират организма да приема храна, както и сигнали, предизвикващи автофагия, което води до оздравяване на организма.

* Материалите от новинарски характер не могат да бъдат приравнени към назначаването на лечение от лекар. Консултирайте се със специалист, преди да вземете решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: