Броят на гладните хора в света все повече се увеличава

Броят на гладните хора в света все повече се увеличава

Експертите на ООН отбелязват, че ако тенденцията се запази, целта за устойчиво развитие за премахване на глада до 2030 г. няма да бъде постигната

Броят на гладуващите в света се е увеличил със 122 милиона от 2019 г. насам поради кризи, причинени от климатичните проблеми, пандемията от коронавирус и глобалните конфликти, включително войната в Украйна.

Това се посочва в последния доклад „Състоянието на продоволствената сигурност и изхранването в света“, изготвен с участието на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Експерти изчисляват, че до 735 милиона души са били изправени пред глад в света миналата година. През 2019 г. тази цифра беше 613 милиона.

„Ако тенденциите се запазят, целта за устойчиво развитие за премахване на глада до 2030 г. няма да бъде постигната“, се казва в доклада.

Африка остава най-тежко засегнатият регион, като всеки пети гладува на континента, повече от два пъти повече от средното за света. Гладът се увеличава в Западна Азия и Карибите.

Като цяло около една трета от населението на света не е имало устойчив достъп до храна. В същото време около 900 милиона души изпитват остър недостиг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: