Русия спря зърнената сделка

Русия спря зърнената сделка Снимка: moscowtimes.ru

Прекратяването на военновременноно споразумение, което позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море, е удар за глобалната продоволствена сигурност

Днес в конферентен разговор с репортери, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви спирането на сделката, добавяйки, че Русия ще се върне към договореностите, след като нейните искания бъдат изпълнени, съобщи Euronews.

„Всъщност черноморските споразумения от днес не важат. Както президентът на Руската федерация каза по-рано, срокът изтича на 17 юли, но за съжаление, в частта им, която се отнася до Русия, тези черноморски спразумения досега не са изпълнени, така че действието им се прекратява. Когато частта от черноморската сделка, свързана с Русия, бъде изпълнена, Русия веднага ще се върне към изпълнението на сделката“, каза Песков, цитиран от „Интерфакс”. 

Русия е уведомила официално Анкара, Киев и ООН за възражението си срещу удължаването на споразумението, съобщи и говорителят на руското външно министерство Мария Захарова и допълни, че в най-близко време руското дипломатическо ведомство ще излезе с "подробни обяснения" за ситуацията. 

Пряко засегнати от решението са страните в Африка, Близкия изток и Азия, където гладът е нарастваща заплаха, а високите цени на храните тласкат все повече хора към бедност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: