Русия отпада от Световната продоволствена програма на ООН

Русия отпада от Световната продоволствена програма на ООН Снимка: britannica.com

Според руския представител достъпът на руски компании в търговете за храни на Световната продоволствена програма (WFP) става все по-ограничен

Причината е, че донорите на организацията изискват средствата им да не се използват за закупуване на руски стоки. „През последните месеци се превърна в норма стоките с руски произход - и ние сме длъжни да посочим това в заявлението за търг - по принцип не се допускат“, потвърдиха и от компанията Abakan Air, най-големият руски доставчик на WFP на ООН 

Друг проблем, освен търговете, са „постфактум” претенциите към качеството на руските продукти, макар че инспектори ги проверяват още по време на производството и товаренето им, казват от Abakan Air. 

Досега руските храни представляваха до 20% от всички външни доставки на WFP на ООН, пише The Moscow Times, позовавайки се на руската медийна група РБК. Причината е по-ниската с 10% до 15% цена на руските храни, в сравнение с други доставчици. В рамките на WFP Русия снабдява с брашно, слънчогледово масло и грах Сирия, Судан, Афганистан, Палестина и страните от Централна Азия. 

„Въпреки това през последните месеци, под различни предлози, WFP на ООН ограничи силно достъпа до руски храни, което, предвид бюджетните нужди на програмата, може реално да доведе до намаляване на борбата с глада на планетата“, загрижен е руският представител във WFP.

Световната продоволствена програма на ООН, създадена през 1961 г. за борба с глада и бедността,  в момента е най-голямата хуманитарна организация в света. Дейността ѝ обхваща над 120 страни, а годишният ѝ бюджет за закупуване на храни е около $ 15 милиарда. Най-големите донори на WFP за 2022 г. са САЩ ($ 7,2 милиарда), Германия ($ 1,7 милиарда) и ЕС ($ 698,2 милиона).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: