Oчертава ли се глобална хранителна криза?

Oчертава ли се глобална хранителна криза? Снимка: Фото от Freepik

Високите температури опустошават ферми от САЩ до Китай, а реколтата, производството на плодове и млечни продукти са застрашени

Тежките климатични условия са само една от заплахите за хранителните доставки, които отново се засилват по света. Индия забрани част от доставките на ориз - основната храна за около половината от световното население - за да ограничава вътрешните цени. Русия се оттегли от сделката, която позволяваше на украинското зърно да преминава безопасно през Черно море, пише ТК Dauphinois .

Всичко това отново поражда опасения за продоволствената сигурност и цените. Съществува риск главоломната инфлация по рафтовете на супермаркетите да продължи. Това би било нов удар за потребителите, които току-що започнаха да получават добри новини след дълъг период на съкращаване на бюджета на домакинствата.

„Все още се борим с инфлационния режим“, казва Тим Бентън (Tim Benton),  експерт по хранителна безопасност в Chatham House в Лондон. „Въпреки че инфлацията се забавя, това не означава, че цените падат. Те просто растат по-бавно."

Горещата вълна, обхванала обширни територии от Азия, Европа и Северна Америка, е поредното изпитание в тази трудна за фермерите година. Те трябваше да се справят с екстремни климатични условия, включително продължителни суши, проливни дъждове и наводнения.

В момента в Южна Европа е толкова горещо, че кравите дават по-малко мляко и доматите страдат. Добивите от зърно също ще бъдат много по-малки.

Добивите на ориз в Китай са застрашени, а през юни условията за отглеждане на култури в САЩ бяха най-лошите от повече от три десетилетия, преди несилните дъждове да започнат в Средния запад. Цените на ориза в Азия наскоро достигнаха двугодишен връх, докато вносителите трупаха запаси.

Въпреки че пълният размер на щетите ще зависи от това колко дълго ще продължат неблагоприятните условия, вече има ясни признаци за проблеми с плодовете и зеленчуците в Южна Европа, която снабдява голяма част от континента.

„Това не е просто обикновено горещо лято“, казва Лоренцо Бацана (Lorenzo Bazzana), агроном в Coldiretti.

„Казват, че растенията трябва да се адаптират към изменението на климата, но ние говорим за култури, които са еволюирали бавно в продължение на хилядолетия. Те не могат да се адаптират към климат, който се променя толкова бързо и толкова драматично."

Добрата новина е, че пазарът на зърно - ключът към продоволствената сигурност в най-бедните и зависими от внос страни - все още е добре обезпечен благодарение на рекордните реколти от соя и царевица в Бразилия. Русия, най-големият износител на пшеница, се готви за нова реколта.

Но несигурността се трупа. Като ясна илюстрация можем да цитираме колебанията в цените на пшеницата в отговор на новини от Черно море. Цените се повишиха заради провала на експортната сделка.

Още по-притеснителни са стъпките на Индия да забрани износа на бял ориз в опит да ограничи инфлацията.

Ще се изненадам, ако световните цени на храните не започнат да се покачват отново след повече от година на спад“, казва Кейтлин Уелш  (Caitlin Welsh), експерт по храните в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

„Изправени сме пред множество заплахи за селскостопанските пазари.“

Да се ?върнем в Европа. Там сушата доведе до това, че  производството на зърно в Италия, Испания и Португалия с до 60% по-ниско от миналата година, което вероятно ще доведе до най-лошата зърнена реколта в ЕС от 15 години, според лобито на фермерите Copa и Cogeca.

Ситуацията се определя като  "изключително тревожна".

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: