Европол: 86% от големите престъпни мрежи участват в легалната икономика

Европол: 86% от големите престъпни мрежи участват в легалната икономика Снимка: https://pixabay.com/

Европол публикува нов доклад за престъпните мрежи в европейската икономика

Според него 86% от основните престъпни общности се занимават с легален бизнес, като по този начин се изпират приходи.

 

Престъпни общности проникват в легалния бизнес в Европейския съюз чрез корупция. Това е мрачната картина, нарисувана от доклад, публикуван  от Европол, агенцията на ЕС за борба с престъпността.

Според доклада 86% от най-активните престъпни мрежи са в състояние да участват в легалната икономика, за да скрият дейността си и да изперат приходите от престъпления.

„821-те най-опасни престъпни мрежи и техните 25 000 членове извършват престъпления с цел печалба и могат да действат едновременно в няколко държави – от трафик на наркотици до измами, контрабанда на мигранти или трафик на хора които участват в трафика на наркотици“, каза изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол.

Според Европол повече от 70% от престъпните общности прибягват до корупция - така създават пречки пред полицията и съдилищата. Агенцията ще предаде сигнала на правоохранителните органи в европейските страни.

Испанската национална полиция вече обяви, че в сътрудничество с Европол е разбила престъпна организация, специализирана в транспортирането на наркотици от Испания до Франция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: