ООН: Повече от 700 милиона души не знаят кога ще ядат отново

ООН: Повече от 700 милиона души не знаят кога ще ядат отново Снимка: https://pixabay.com/

Световната продоволствена програма изчисли, че почти 45 милиона деца под петгодишна възраст страдат от остро недохранване

Глобалната криза с глада остави повече от 700 милиона души в несигурност кога и дали ще ядат отново, а търсенето на храна нараства неумолимо, тъй като хуманитарните фондове пресъхват, казва Синди Маккейн, изпълнителен директор на Световната програма по храните (WFP).

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН тя каза, че поради липса на финансиране тази агенция е била принудена да намали хранителните дажби за милиони хора и че „предстоят още съкращения“, предава Танюг.

Сега живеем с поредица от едновременни и дългосрочни кризи, които ще продължат да подхранват глобалните хуманитарни нужди“, каза Маккейн. „Това е новата реалност на хуманитарната общност – нашето ново нормално – и ние ще се справяме с последствията години напред.

Високо ниво на хранителна несигурност

Синди Маккейн, вдовицата на покойния американски сенатор Джон Маккейн, каза, че се изчислява, че близо 47 милиона души в най-малко 50 страни са „само на една крачка от глада“, а приблизително 45 милиона деца под петгодишна възраст страдат от остро недохранване.

Според изчисления на WFP от 79-те държави, в които работи базираната в Рим агенция, до 783 милиона души – един на всеки десет от световното население – все още си лягат гладни всяка вечер.

Повече от 345 милиона души са изправени пред високи нива на продоволствена несигурност тази година, което е увеличение с близо 200 милиона души от началото на 2021 г. преди пандемията.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: