Британски, турски, австрийски и чешки учени ще създадат роботизирани пчели

Британски, турски, австрийски и чешки учени ще създадат роботизирани пчели Снимка: https://pixabay.com/

Пчелите са отговорни за производството на една трета от храната в света

Специалисти от Турция, заедно с колеги от Великобритания, Австрия и Чехия, се заеха със запазване на популацията на пчелите.

За това пише Анадолската агенция.

За да спасят насекомите, учените са започнали да създават специализирани роботи, които могат да изпълняват функциите на истинските пчели. Проектът беше представен на правителствена среща на върха в ОАЕ и се превърна в една от основните иновации в света.

Механичните пчели ще бъдат поставени в кошери с истински пчели. Предполага се, че изкуственият интелект ще координира живота на кошерите.

Участниците в срещата отбелязаха, че запазването на популацията на пчелите е от решаващо значение за запазването на екосистемата на Земята. За първи път изчезването на пчели в брой, надвишаващ естествената смърт, е регистрирано през втората половина на 20 век, а до края на века този процес се ускорява.

Повече от 9 хиляди години човечеството отглежда пчели за производство на восък, мед, пчелна отрова, прополис и други продукти. Пчелите са отговорни за производството на една трета от цялата храна в света.

От 100-те вида култури, които осигуряват 90% от хранителните продукти на планетата, повече от 70% се опрашват от пчели.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: