Все повече стават бедните и гладни хора на планетата заради COVID-19

Все повече стават бедните и гладни хора на планетата заради COVID-19 Снимка: pixabay

Проблемите с продоволствената сигурност през 2020 г. са се влошили заради пандемията от COVID-19 с 19% - в различна степен те са засегнали 65 милиона повече хора, отколкото година по-рано

Това заяви Хулио Бердеге, заместник главен изпълнителен директор и регионален представител за Латинска Америка и Карибите, пред РИА Новости.

Липсата на продоволствена безопасност беше най-силно изразена между 2019 и 2020 г. в Латинска Америка и Карибите, с увеличение от 19%, с 44 милиона повече са хората, засегнати от умерена или тежка продоволствена безопасност", каза Бердеге.

Проблемите с бедността, неравенството и недохранването се проявяват на континента, който има една от най-продуктивните и разнообразни агрохранителни системи - те се натрупват от десетилетия и се изостриха в пандемията, каза чиновникът.

От „сериозна липса на хранителна безопасност", тоест от хроничен глад, страдат 14% от населението на Латинска Америка и Карибския регион, други 23,6% от жителите невинаги имат достъп до необходимата храна, според данни на ФАО.

Според Бердеге продоволствената безопасност е сложен проблем, с който трябва да се справят не отделни министерства, а всички държавни институции; приоритетът на агрохранителните системи трябва да се повиши до стратегически.

В крайна сметка става въпрос не само за изхранване на световното население, но и за съкращаване на глада, грижа за здравето и осигуряване на пазарите, гарантиране, че хората могат да произвеждат и да работят, за това, че икономиката работи и бедността не расте“, добави Бердеге.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: