Швейцария: 13-та пенсия, но не на 65, а на 66 години

Швейцария: 13-та пенсия, но не на 65, а на 66 години Снимка: https://pixabay.com/

Швейцарците гласуваха на референдум за пенсионна реформа

Гражданите на Швейцария, големи фенове на референдумите, гласуваха по два важни въпроса в предложената пенсионна реформа.

В неделя швейцарските граждани гласуваха на референдум по два въпроса, свързани с пенсионната реформа. Както в цяла Европа, подобни теми привличат голямо внимание. Гласуването по пощата в предишните дни привлече почти рекорден брой участници, а "определено повече от обикновено" са в Цюрих.

„Това определено е нещо повече от обикновено гласуване, въпреки че процентът на гласоподавателите в Цюрих винаги е висок", казва Клаудия Куце-Курти от градския съвет. „Този ​​път вече преминахме границата от 50% само чрез гласуване по пощата, което е почти рекорд."

Съдбата на единия въпрос е ясна. Проучванията показват, че повече от 60% от гласоподавателите ще отхвърлят инициативата за постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране от 65 на 66 години и в бъдеще "гъвкаво" обвързване на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота.

Швейцарците отбелязват, че възрастните хора вече имат проблеми с намирането на работа и повишаването на възрастта само ще влоши социалната несправедливост. 


Швейцарските граждани редовно отхвърлят всякакви инициативи за увеличаване на възрастта за пенсиониране - прагът от 65 години остава непроменен от въвеждането на държавните пенсии през 1948 г.

Вторият въпрос е по-интересен и анкетите не можаха да предскажат изхода му. Инициативата е да се въведе 13-та годишна пенсия - като 13-та заплата.

Това звучи добре, но очевидно ще доведе до увеличаване на осигуровките в трудоспособна възраст и дори може да увеличи ДДС, което със сигурност ще удари доходите на средната класа.

Освен това 13-ото плащане ще бъде изчислено въз основа само на една от трите части, които съставляват швейцарската пенсионна система. И тази част е най-основната, осигуряваща само екзистенц минимум. Така че въпросът по същество е дали тази минимална добавка си струва още едно удържане от заплатата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: