Нова методика за цените на тока обмисля КЕВР

Нова методика за цените на тока обмисля КЕВР

Промените ще засегнат фирмите без договор с доставчик на електроенергия

Комисията за енергийно и водно регулиране обмисля нова методика за ценообразуване на доставките на електроенергия, съобщава „Капитал". Тя ще засегне фирмите, които по някаква причина са останали без договор с доставчик на електроенергия, като цената е с 30-50% по-висока от пазарната. 

Очакванията са от 1 юли техният брой значително да нарасне, тъй като тогава изтича гратисният период за избор на доставчик на ток. Фирмите, които не го направят до 10 юни, автоматично ще бъдат прехвърлени на т.нар. доставчици от последна инстанция. 

„Ние сме свикнали, че ДПИ предлага страшно високи тарифи и това е много неизгодно за клиентите. Наскоро започнахме проверка за това как точно ценообразуват ДПИ-та и моята идея е до 1 юли регулаторът да приеме нова методика, по която те да правят това", съобщи за в. „Капитал" Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР. Той обаче не даде повече подробности, тъй като работата по новите правила все още е в начален етап. Според експерта няма да има фрапиращи разлики, но комисията ще се съобрази с европейското законодателство цените на ДПИ да са най-високите на пазара.  

Младеновски изтъкна, че методиката, по която се работи в момента, е на 7-8 години и е остаряла. „Тя не отразява настоящите реалности - наличието на енергийна борса, референтна цена, не отразява разходи за балансиране, тъй като тогава нямаше балансиращ пазар, и т.н. Смятам, че трябва да я актуализираме не за друго, а защото сега ДПИ най-вероятно ще имат повече клиенти, отколкото преди", коментира той. 

От Асоциацията на търговците на електроенергия в България заявиха пред „Капитал", че не са запознати с предложенията на КЕВР.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: