Пентагонът търси нови производители на оръжие

Пентагонът търси нови производители на оръжие Снимка: aa.com.tr

Министерството на отбраната на САЩ разглежда 1300 предложения от 800 компании за иновативно въоръжение с добър производствен и търговски капацитет.

В рамките на няколко седмици Пентагонът иска да реши кои идеи ще следва, за да може да осигури производство на оръжия за американската армия и за Украйна

Според CNN, търсенията на САЩ са съсредоточени около повечето ключови области – противовъздушна, противопехотна, противотанкова и брегова отбрана, бронебойни оръжия, безпилотни въздушни системи (дронове) и сигурни комуникации.

Първоначалната покана към военната индустрия е „изпълнение на приоритетните заявки за помощ в сигурността на Украйна“. Целта е да се получат идеи и информация, за да се ускори производството и да се изгради индустриална база с достатъчен капацитет, тъй като САЩ и техните съюзници вероятно ще трябва да подкрепят Украйна дълго след изчерпването на собствените ѝ запаси от оръжия.

Това се случва, докато Пентагонът продължава своите многобройни трансфери на оръжие за милиарди долари. Миналата седмица САЩ обявиха още $ 800 милиона нова помощ за Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, с което общата сума на подкрепата за нападнатата от Русия страна  достигна $ 6,1 милиарда

САЩ разговарят с повече от 50 държави, за да видят какви оръжия могат да предложат. Планът очевидно изисква спешност, тъй като се търсят потенциални доставчици в рамките от 30 до 180 дни. От тях се иска да уточнят какъв тип въздушна, сухопътна или морска платформа може да използва тяхното оръжие и дали вече имат нещо в производство.

Пентагонът е въвел подробна административна структура, за да оцени нуждите на Украйна и да се опита да ускори доставките на въоръжение. Финансирането може потенциално да дойде от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, с фонд от близо $ 1 милиард долара.

Руската инвазия в Украйна предизвика пренасочване на огромни парични потоци към въоръжаването и отбраната, в период, в който човечеството трябва да решава тежки глобални проблеми като борбата с глада, здравеопазването и климатичните промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: