Малките фирми избират доставчик на ток до 10 септември

Малките фирми избират доставчик на ток до 10 септември

За първи път могат да се договарят условията, срокът и цената.

От 1 октомври всички фирми трябва да започнат да се снабдяват с ток по свободно договорени цени. Повече от 300 000 малки и микро фирми трябва да започнат да купуват ток от свободния пазар, като ще имат възможност да избират между различни доставчици, услуги и ценови параметри. Срокът за избор на нов доставчик е 10 септември.

Как най-лесно да го направят?

Най-лесният начин е да влязат на сайта на КЕВР, където е публикуван списък на всички търговци с информация за тях, да пуснат запитвания до избраните, да сравнят офертите и да си изберат търговец на свободния пазар, обясни пред БНР оглавяващият Дирекция „Електро и топлоенергетика“ в Комисията за енергийно и водно регулиране Пламен Младеновски. След това следва подписване на договор с избрания търговец. Това може да стане и дистанционно, с електронен подпис. „И от там нататък цялата работа се върши от настоящия търговец – цялата процедура по преминаване и по първа регистрация на свободния пазар“, обясни Младеновски.

Могат да бъдат договорени цена, срок и условията на договора, уточни той, като препоръчва да се избере именно този вариант на договаряне на индивидуални условия: „Това е по-добрата опция, защото може да постигнете и по-добра цена, и по-добри условия. Всяка една клауза от договора може да бъде договорена.

Ако някоя малка фирма не успее до 10 септември да посочи свой нов доставчик на ток, тя ще продължи да бъде обслужвана от досегашния, но по условията на типов договор, утвърден от КЕВР. Този договор може да бъде прекратен от клиента във всеки един момент, когато той си избере доставчик на свободния пазар, допълни Младеновски.

Типовият договор има срок на действие от 1 октомври тази година до 30 юни 2021 г. Ако не са избрали доставчик и след тази дата, фирмите ще бъдат прехвърляни към т.нар. доставчик от последна инстанция. Този вариант на снабдяване с електричество би излязъл на малките фирми в пъти по-скъпо.

Според Младеновски разликите в цените на отделните търговци на свободния пазар не са фрапиращи, защото на свободния пазар има огромна конкуренция. Има над 50 доставчика, предлагащи услугата, каза още той и подчерта, че не трябва единствено цената да е водеща при избора на търговец. От значение са  различните клаузи в договора, отбеляза той.

„В момента има търговци, които имат изключително агресивна политика за набиране на пазарен дял сред малките небитови клиенти. Те действително предлагат може би най-добрите цени на пазара, но в договорите им съществува клауза, съгласно която те едностранно могат да променят цената веднъж или два пъти за срока на договора. В крайна сметка несигурността, която поражда тази клауза, в един момент би могла да доведе до това, че, избирайки най-ниската цена, всъщност в края на договора ние ще сме платили повече, отколкото ако изберем следващата или по-следващата оферта като цена“, коментира експертът.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: