Все повече пенсии минават по банков път и електронно банкиране

Все повече пенсии минават по банков път и електронно банкиране Снимка: Raiffeisenbank

Най-голям брой сметки за пенсия в Райфайзенбанк са открити през май и юни 2020 г. - непосредствено след въвеждането на ограничителните мерки

Ръст на новооткритите сметки за получаване на пенсия по време на пандемията отчитат от Райфайзенбанк. За периода март 2020 – март 2021 г. сметките за пенсия са се увеличили с над 7% спрямо същия период година по-рано.

Най-голям брой сметки са били открити през месеците май и юни 2020 г., непосредствено след въвеждането на по-строгите ограничителни мерки, отчитат експертите на банката.

Според тях това се дължи на факта, че пенсионерите и техните близки са осъзнали предимствата на безкасовото получаване на пенсията, без да се чака дълго на опашка. По този начин възрастните хора се предпазват допълнително в условията на пандемия. 

Друго предимство е, че услугата Сметка За пенсия спестява редица разходи – тя се открива безплатно и по нея не се дължат никакви месечни такси, ако там клиентът получава превод над 145 лв. през текущия месец. Безплатно се издава и дебитната карта към сметката, с която може да се теглят без такса средства от над 600 банкомата на Райфайзенбанк в страната. Такава сметка може да бъде открита във всеки клон на банката.

От предимствата на Сметка За пенсия се възползват най-често жителите на големите областни градове – София (27%), Пловдив (8%), Бургас (7%), но също и от по-малките областни центрове като Хасково, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Сливен и Добрич.

Средната възраст на пенсионерите, които получават месечния си доход по сметка в Райфайзенбанк, е 68 г. Делът на жените е по-голям – 56%. Сред потребителите има както хора с определения от НОИ таван на пенсиите, така и такива с минималната за страната пенсия. Средният размер на пенсията, получавана по сметка в Райфайзенбанк, е 420 лв.

Повече от половината клиенти на банката със Сметка За пенсия плащат с картата си на ПОС устройства в търговски обекти или в онлайн магазини. Пенсионерите също така активно използват онлайн банкиране (55%) и мобилното приложение RaiMobile (53%), откъдето лесно и удобно могат да следят баланса по сметката, а голяма част от тях и да правят преводи, да плащат битови сметки и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: