Райфайзенбанк се присъедини към програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса

Райфайзенбанк се присъедини към програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса Снимка: Coface

Райфайзенбанк (България) подписа гаранционно споразумение с Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете) по програма „Възстановяване“ и вече финансира българския бизнес за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Целта на програмата е да улесни достъпа на малките и средните фирми до финансиране. Гаранциите са осигурени със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. 

Финансирането по програмата е за покриване на текущите нужди от ликвидност, нови инвестиции, трансформация и растеж на български микро-, малки и средни предприятия с поне 3-годишна бизнес история, засегнати от последствията от пандемията COVID-19. Схемата предвижда Фондът на фондовете да осигури гаранция от 80% за всеки индивидуален кредит и по този начин повече фирми биха могли да се възползват от финансирането поради облекчените изисквания за обезпечение. 

Програмата включва широка гама от продукти: оборотни и инвестиционни кредити без изискване за материални обезпечения, по-кратки срокове за одобрение и усвояване, дългосрочно финансиране до 3 милиона лева, до 70% от оборота за 2019 или 2020 г., според това за коя от годините оборотът е бил по-голям, и при съобразяване с разпоредбите, приложими съгласно правилата за минимални/държавни помощи, ясни условия и минимална административна тежест за клиентите.

В подкрепа на малкия и средния бизнес по време на пандемията  Райфайзенбанк значително засили сътрудничеството си и с национални и европейски финансови институции. В резултат на това над 1 млрд. лв. са на разположение на българските малки и средни предприятия за преодоляване на негативните икономически ефекти от пандемията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: