Французите засилват протестите срещу пенсионната реформа на Макрон

Французите засилват протестите срещу пенсионната реформа на Макрон Снимка: Стопкадър Euronews

Френските синдикати обявиха, че следващият общонационален протест срещу реформата на пенсионната система на страната ще се състои в четвъртък, 13 април, ден преди решението на Конституционния съвет

На 14 април съветът трябва да реши съдбата на правителствения законопроект, който предизвика вълна от възмущение в страната.

На единадесетия ден от масовите протести - 6 април - повече от половин милион демонстранти, според полицията, излязоха на улицата в опозиция срещу пенсионната политика на правителството. Синдикатите казват, че протестиращите са били четири пъти повече.

Отбелязва се, че седмица преди решението на Конституционния съвет преговорите между синдикатите и правителството са стигнали до задънена улица.

Както и в предишните дни на протести, се стигна до сблъсъци с полицията. Властите съобщават за 111 задържани, почти половината от които в Париж. Повече от 150 полицаи са ранени, според френското вътрешно министерство.
 

Жителите на Франция протестират от три месеца срещу реформата, според която възрастта за пенсиониране ще бъде повишена от 62 на 64 години, броят на пенсионните режими ще бъде намален.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: