ЕИФ и Райфайзенбанк с ново споразумение за 85 млн. евро за МСП

ЕИФ и Райфайзенбанк с ново споразумение за 85 млн. евро за МСП Снимка: Райфайзенбанк

Райфайзен е първата българска банка, която се възползва от подкрепата на Европейския гаранционен фонд

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) подписаха ново гаранционно споразумение в размер на 85 млн. евро за подкрепа на българските малки, средни и междинни предприятия (с по-малко от 500 служители). 

Така компаниите ще имат достъп до финансиране със 70% гаранция за всеки нов кредит, която е осигурена от ЕИФ. Максималната сума на кредита е 7,5 млн. евро, а срокът за кандидатстване до 31декември2021 г.

„Пандемията COVID-19 оказа тежки последици върху малките и средните предприятия в целия Европейски съюз. Групата на Европейската инвестиционна банка и страните членки създадоха Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), за да смекчат икономическото въздействие върху тези компании и да им помогнат да продължат своя растеж и развитие в средносрочен и дългосрочен план. Първата операция в рамките на ЕГФ в България ще осигури на малките, средните и междинните компании необходимото финансиране при по-благоприятни условия“, отбеляза Алан Годар, главен изпълнителен директор на ЕИФ, при подписването. 

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, коментира, че това е първата сделка с българска банка в рамките на Европейския гаранционен фонд, което е отлична новина за българската икономика.

„Благодарение на отличното ни партньорство с ЕИФ от началото на пандемията подписахме споразумения за над 380 млн. евро свеж капитал за подкрепа на българските предприятия, засегнати от кризата. На тях Райфайзенбанк предоставя широк спектър от финансови продукти при облекчени условия”, заяви Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: