Все повече британски пенсионери избират да живеят в чужбина

Все повече британски пенсионери избират да живеят в чужбина Снимка: Euronews

По данни на британското министерството на труда, в чужбина живеят 1 152 585 пенсионерани британци, т.е. повече, отколкото в Лондон (922 162)

В Европейския съюз живеят около 207 300 британски пенсионери. Основни дестинации за гражданите на Великобритания над 65 години са Испания, България, Малта и Кипър, но първенството държи Португалия, примамлива с хубавото си време и благоприятните данъци. 

Позовавайки се на неотдавнашен доклад на Националната статистическа служба,             SchengenVisaInfo.com посочва, че британската общност в Португалия се увеличава трайно с възрастни британски граждани.

Преди Брекзит за британците беше лесно да се преместят в Португалия. Сега обаче притежателите на британски паспорти трябва да получат виза, за да се преместят в предпочитаната от британските пенсионери страна.

Португалия обаче предлага достъпни визи за пребиваване, а и разходите за живот са приемливи за средните британски пенсионери. Издръжката тревожи три четвърти от британците над 50-годишна възраст, които смятат, че не могат да си позволят да спрат да работят, докато 53% определено се страхуват, че пенсионните доходи няма да им стигат, за да се издържат.

Паралелен процес, регистриран в Обединеното кралство, е увеличаването на работещите на възраст 50 - 54 години, като тази година броят им се е увеличил с 68 000 спрямо 2022 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отбелязва по-значителен спад в нивото на трудова заетост при британските граждани на възраст 55 - 64 години, в сравнение с други страни с развити икономики. 

Въпреки това, неотдавнашна прогноза на Bank of England предполага, че през следващите години общият процент работещи във Великобритания вероятно ще остане под нивата преди пандемията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: