Франция: преговорите за пенсионната реформа се провалиха

Франция: преговорите за пенсионната реформа се провалиха Снимка: Стопкадър Euronews

Профсъюзите днес отново излизат на протести

Преговорите между френския премиер Елизабет Борн и представители на най-големите профсъюзи в страната завършиха с неуспех

 Правителственият ръководител отново отказа да оттегли проекта за пенсионна реформа, който предизвика масови протести. Затова профсъюзните лидери призоваха в четвъртък за продължаване на стачките и демонстрациите.

Сирил Чабание, ръководител на профсъюза CFTC:

„Призоваваме французите с всички сили да се присъединят към протестите в Париж и в цяла Франция, за да кажем не на тази жестока и несправедлива реформа за единадесети път.“

Синдикатите говорят за "криза на демокрацията" и обвиняват властите, че са се откъснали от реалността. Правителството обаче запазва надежда за възможността за компромис.

Елизабет Борн, министър-председател на Франция:

„Смятам тази среща за важна стъпка, независимо от всичко. Синдикатите, както самите те заявиха, са готови да работят по тези въпроси. Не мога да си представя напредък без участието на профсъюзите."

Французите протестират от три месеца срещу проекта за реформа, който ще повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.
 

Въпреки масовите стачки президентът Еманюел Макрон очаква законът да влезе в сила тази есен. Според него реформата ще доведе до значително увеличение на пенсиите.

Сега проектът се разглежда от Конституционния съвет на Франция.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: