Пазарът на киберзастраховането ще нарасне повече от два пъти до 2025 г.

Пазарът на киберзастраховането ще нарасне повече от два пъти до 2025 г. Снимка: techrepublic.com

Обемът на световния пазар на киберзастраховането ще нарасне повече от два пъти до 2025 г. и ще надхвърли $ 20 милиарда

Двигател на растежа е увеличаването на броя на кибератаките, включително с помощта на вируси изнудвачи, както и засиленото внимание на регулаторите към проблема, пише интернет порталът insur-info.ru.

Обемът на глобалния пазар на киберзастраховането през 2020 г.възлиза на $ 7,8 милиарда, а до 2025 г. тази цифра ще достигне $20,4 милиарда.

По данни на MarketsAndMarkets, очаква  се годишният растеж да е 21,2%, съобщава специализираното застрахователно списание „Фориншурер".

Киберзастраховането (cyber insurance) е застраховане, което позволява на компаниите да смекчат удара в случай на кибератака и поне частично да бъдат финансово защитени от загубите.

Forbes прогнозира, че през следващите 5 години популярността на киберзастраховането непрекъснато ще нараства. Кибератаките стават все по-изобретателни и разрушителни; успоредно с това се разраства пазарът на средствата за защита, включително и застраховките.

Освен това се очаква, че в някои страни и в някои отрасли - например в здравеопазването и финансовата сфера, закупуването от компании на застраховка срещу киберриск в бъдеще ще стане задължително.

Освен това много застраховки ще бъдат с адаптивни, гъвкави условия и месечни вноски. Намаляване на стойността на застраховката, например, ще помогне за въвеждането на нови средства за сигурност.

Експертите предупреждават, че през следващите 5 години има вероятност да се случи поне една голяма маса киберкатастрофи, която ще доведе до големи застрахователни плащания, надвишаващи събраните премии. Поради това пазарът ще излезе на минус. Обаче в резултат на такова събитие може да се появи нов модел за изчисляване на рисковете, а застрахователните компании ще продължат активно да наемат собствени експерти, за да задълбочат разбирането на проблематиката.

Обикновено киберзастраховката покрива следните рискове: разследване на кибератаки; възстановяване на засегнатите от кибератаката данни, включително наемане на външни лица - висококвалифицирани специалисти по информационна сигурност; разходи за адвокати; изплащане обезщетения на граждани, чиито данни са били засегнати по време на инцидента.

Повечето експерти са единодушни, че в момента най-разрушителната атака е атаката на ransomware вируси (вируси изнудвачи). Отбелязва се, че изплащането на сумата по иска за вируси изнудвачи, въпреки че често е включено в киберзастраховката, не се насърчава от властите, тъй като може да мотивира киберпрестъпниците за по-нататъшни атаки.

Друг потенциално голям финансов проблем са фишинг атаките по електронната поща, когато кибернападателят се представя за изпълнителен директор на компания, счетоводител или доставчик и моли да прехвърли голяма сума в определена сметка. Покриването на риска в такива ситуации се осигурява рядко от застраховките, най-често на компанията й се налага да се справя сама със загубите.

Като цяло експертите препоръчват да се обърне внимание на застраховките, покриващи ransomware атаки, фишинг атаки и DDоS атаки. Но щетите, свързани с репутационни загуби или загуба на интелектуална собственост, дължащи се на кибератаки, не се покриват практически никога от киберзастраховката.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: