Инвестициите по информация от социалните медии са рискови

Инвестициите по информация от социалните медии са рискови Снимка: pixabay.com

ESMA предупреждава да се осланяме на надеждни източници при вложения в ценни книжа и акции

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) предупреди инвеститорите на дребно, че вземането на решения за търговия въз основа на информация, събрана неофициално посредством социалните медии, е рисковано. Съобщението е цитирано от БНР.

Коментирайки неотдавнашната "лудост" по късите продажби и масираните покупки на определени акции (главно на компанията GameStop) от страна на армия малки инвеститори в САЩ, ESMA отбеляза, че такъв сценарий е възможен и в Европа.

"Ключова стъпка за всеки инвеститор, преди да вземе решение за инвестиция, е да събере професионална информация от надеждни източници, като същевременно се имат предвид целите на инвестицията, ползите от диверсификацията и способността да се понасят загуби", се казва в изявление на финансовия регулатор на ЕС.

ESMA подчерта, че високата волатилност (резки двупосочни колебания) на цените на акциите увеличава риска от големи загуби.

Освен това агенцията посочи, че всяко организирано действие срещу определени акции или предоставяне на "невярна или подвеждаща информация" може да се счита за манипулация на пазара.

Европейският орган за ценни книжа и пазари предупреди също, че всички инвестиционни консултации могат да бъдат предмет на регулаторни изисквания.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: