Прогноза: Кои са най-големите опасности през новото десетилетие

Прогноза: Кои са най-големите опасности през новото десетилетие

Мегаполисите ще опустеят заради изкуствения интелект, Amazon ще закупи остров Кипър

Експерти от Световния икономически форум (WEF) назоваха главните рискове за планетата ни през следващите десет години, пише Fast Company. Както и досега,  екологичните проблеми като екстремалните климатични условия ще създават сериозни трудности за бизнеса и обществото в краткосрочна и дългосрочна перспектива, твърдят анализаторите. 

В борбата с пандемията светът пренебрегва една друга епидемия - на самотата. Каква цена ще плати човечеството за сегашната изолация?

Сред рисковете попадат също инфекциозните заболявания, кризата на пазара на труда, загубата на биоразнообразие, растящата "цифрова" пропаст и негативните последици от технически постижения като изкуствения интелект.

Необходимо е компаниите да инвестират в програми за повишаване на квалификацията, за да предоставят на студентите и работниците цифрови инструменти за постигане на пазарни успехи в бъдеще, смятат експертите. 

През декември миналата година Saxo Bank публикува звучаща "безумно" прогноза за настоящата 2021 г. Банката предсказва закупуване на Кипър от компанията Amazon, отрицателното въздействие на ваксините срещу коронавирус върху световната икономика, както и появата на нова резервна валута. 

Развитието на технологиите ще доведе до масова безработица в целия свят, прогнозират анализаторите. Това на свой ред ще предизвика миграция на хора от криминализиращи се райони. В крайна сметка мегаполисите ще запустеят.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: