Анализатори посочиха главните рискове през 2021 година

Анализатори  посочиха главните рискове през 2021 година Снимка: pixabay

Консултантската компания Eurasia Group определи основните рискове, с които според нея, светът ще се сблъска през 2021 година

Първо място в класацията заема „разделената Америка“:  според експертите настъпва ера, когато около половината от гражданите на САЩ ще считат държавния глава за нелегитимен. Според компанията, отказът на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп да признае резултатите от изборите е уникален акт в историята на САЩ, който подчертава колко е разделена Америка.

Вторият по важност риск от гледна точка на анализаторите, е продължителната пандемия от коронавируса. Подчертава се, че продължаващата пандемия ще застраши не само живота на хората, но и политическата стабилност и глобалната икономика. Разпределението на ваксините ще създаде разделение между богатите и бедните, което ще предизвика вълнения в много страни.

На трето място в класацията експертите поставят борбата с изменението на климата, отбелязвайки, че глобалното сътрудничество в тази сфера ще бъде заменено от конкуренция.

Към ключовите рискове за годината анализаторите прибавят и повишеното напрежение в отношенията между Китай и САЩ, трудностите при предаването на поверителна информация на други страни, вероятността от конфликт в киберпространството, което ще доведе до появата на безпрецедентни технологични и геополитически рискове.

Освен това експертите изтъкват и проблемите в турската икономика, които ще влошат положението на президента Реджеп Тайип Ердоган, отслабването на икономиките в Близкия изток поради ниските цени на петрола, предстоящата оставка на германския канцлер Ангела Меркел, политическите, социалните и икономическите кризи в Латинска Америка поради изборите в някои страни, както и възможни пандемии.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: