САЩ обвини седем китайски граждани в дългогодишни хакерски атаки

САЩ обвини седем китайски граждани в дългогодишни хакерски атаки Снимка: govtech.com

Държавният департамент вчера обяви до $ 10 милиона награда за информация за седмината хакери

Смята се, че хакерската операция е продължила 14 години и е засегнала милиони хора в САЩ и по света. Според министерството на правосъдието, „глобалната хакерска атака” е подкрепена от китайското правителство.. Твърди се, че седемте мъже са изпратили над 10 000 „злонамерени имейла, засягащи хиляди жертви на различни континенти“.

Дни по-рано правителството на Обединеното кралство също обвини Китай за „злонамерени киберкампании“ срещу британски политици и британската избирателна комисия. Позовавайки се на правителството, New Zealand Herald съобщи за хакерска атака срещу парламента на Нова Зеландия, извършена от „подкрепяни от Китай хакери”.

В обвинителния акт срещу седемте китайци, американските прокурори заявиха, че хакването е довело до компрометиране на работни акаунти, лични имейли, онлайн съхранени данни и записи на телефонни разговори.

DOJ: Chinese hackers worked under guise of Wuhan tech company to target  politicians, US businesses | Fox News
Снимка - foxnews.com

Отваряйки имейл, подобен на медийно съобщение, набелязаните жертви са давали достъп на хакерите до всякаква информация в електронната им поща. Тези данни са били насочвани към сървър, контролиран от обвиняемите и са били използвани за по-директно, целенасочено хакване – компрометиране на домашни рутери и други електронни устройства.

Според американското правосъдно министрество, с „идентичен зловреден софтуер” са атакувани държавни служители, включително в Белия дом и държавния департамент на САЩ, често пъти и членове ва техните семейства, както и дисиденти и техни сътрудници по целия свят. 

Обекти на кибератаки са били и американски компании, свързани с отбраната, информационните технологии, телекомуникациите, производството и търговията, финансите, консултациите, правната и изследователската индустрия, включително „водещ доставчик на 5G мрежово оборудване“, 

Дипломати от китайското посолство в Лондон заявиха, че "се противопоставят твърдо" на  подобни "напълно измислени и злонамерени клевети", а говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че „без валидни доказателства съответните държави са стигнали до необосновано заключение“ и са „отправили неоснователни обвинения“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: