Хакнаха най-голямата турска криптоборса

Хакнаха най-голямата турска криптоборса Снимка: Еuronews

Вчера най-големият пазар на криптовалута в Турция съобщи за кибератаката, докато популярен криптоанализатор твърди, че от BtcTurk са откраднати близо € 51 милиона

Според съобщението на BtcTurk, цитирано от Euronews, кибератаката е причинила „обработката на неконтролирани тегления”. Засегнати са „само някои” от балансите в „горещите” портфейли на 10 криптовалути, докато „студените” портфейли, където се съхраняват повечето от активите, са в безопасност. 

В допълнение в изявлението се казва: „Финансовата мощ на BtcTurk е доста над сумите, засегнати от тази атака, така че потребителските активи няма да бъдат засегнати от тези загуби“. 

Същевременно, инцидентът се проучва задълбочено, сезирани са и органите на реда. Като предпазна мярка депозитите и тегленията на криптовалута са спрени и ще бъдат достъпни отново, „веднага, след като нашата работа приключи”, за което клиентите ще бъдат непрекъснато информирани, казват в заключение от BtcTurk.

Криптовалутите са много популярни в Турция, която е четвъртият по големина пазар за криптовалути в света. След 2020 г. търговията с дигитални пари в Турция се активира, като форма на защита срещу силния спад на лирата.

Миналата година основателят на една от най-големите криптоборси в Турция Фарук Фатих Озер, беше осъден на 11 196 години затвор за измама на инвеститори с милиони долари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: