Изкуствен интелект предсказва риска от лавини

Изкуствен интелект предсказва риска от лавини Снимка: snowmagazine.com

Всяка година средно 24 души губят живота си при лавини в Швейцария.

За да сведат тази тъжна статистика до минимум, в Швейцарския институт за изследване на снега и лавините (SLF) са обучили компютърна програма, която помага на учените в предвижданията им за опасностите в снежните планини. Тази седмица от SLF оповестиха, че от миналата година използват изкуствен интелект (AI) в синоптичните прогнози и по-специално в преценката на вероятността от лавини

Програмата е захранена с подробни данни за времето през всеки един ден от последните две десетилетия и се опреснява с ежедневните наблюдения. На базата на този информационен масив компютърът генерира своите предвиждания. Синоптиците казват, че използват това „второ мнение” като статистически коректив, тъй като по тяхна преценка изкуственият интелект се справя в прогнозирането не по-зле от хората.

Ежедневните метеорологични прогнози разчитат на мнението на трима експерти, които всяка сутрин работят независимо, изследвайки климатичните особености на деня и данните от метеорологичните станции за наблюдение. След това сверяват предвижданията си и правят прогнозата за следащия ден. 

В този процес експертите вече използват и предвижданията на AI, и ако преценят, че е необходимо, съобразяват крайния вариант на своя ежедневен метеорологичен бюлетин с компютърно генерираната прогноза. Опитните синоптици от SLF казват, че в повечето случаи хората и машината са на едно мнение, но понякога се случват и вариантни предположения. 

„Компютърът анализира данните по различен начин от нас. Ето защо от време на време се стига до малко по-различно заключение“, казва синоптикът Франк Техел, един от съавторите на публикацията за мястото на технологиите в метеорологичните прогнози, излязла тази седмица в сп. Natural Hazards and Earth Systems Sciences.

Според статистиката на SLF, точността на „машинните” предвиждание е 75%, което е добър индекс за надеждност, присъщ на синоптик с добър опит. Така че експертите не само ще продължат да ползват „мнението” на AI в ежедневната си работа, но и ще доразвият програмата.

Те планират да разширят информационния масив на AI, тъй като за момента машината прогнозира риска от лавини на базата на данните за сухия сняг. Сега създателите на компютърния синоптик смятат да го захранят и със статистика за мокрия сняг, което ще позволи на компютъра да предвижда още по-надеждно стабилността на снежната покривка. 

Метеорологичните изследвания и прецизността на прогнозата за времето, включително възможните рискове, са особено важни в алпийската държава. Всяка година средно 24 души губят живота си при лавини в Швейцария, а от 1936 г. до днес жертви на снежната стихия в Швейцарските Алпи са около 2000 човека. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: