Руска военна пропаганда атакува детския телевизионен канал BabyTV

Руска военна пропаганда атакува детския телевизионен канал  BabyTV Снимка: global.espreso.tv

Докато ООН обвинява Хамас и Израел, че не зачитат правата на децата, руската военна пропаганда не се колебае да прекъсне популярната телевизионна програма за най-малките

Запис на подобен инцидент показва как детско анимационно филмче спира и след няколко секунди започва излъчването на видеоматериали, озвучени на руски език, в т.ч. възхвала на „смелата модерна руска армия”, стрелба по танкове, действия на изтребители, руски архивни материали от Втората световна война, руски успехи в спорта и космоса и дори самия Владимир Путин в Кремъл. 

Европейските медийни регулатори наблюдават намесата на Русия в евопейските телевизионни програми още от самото начало на руското нахлуване в Украйна. Проблеми като прихващане на сателитния сигнал, смущения в телевизионното излъчване, прекъсване на програмите и излъчване на  пропагандни материали, в т.ч. военни,  са наблюдавани по целия континент, от Украйна до Португалия.

Позовавайки се на официални документи, Bloomberg съобщава, че Швеция, Холандия, Люксембург и Франция са подали оплаквания по този повод до Международния съюз по телекомуникации (ITU) в Женева.

Според източник на новинарската агенция, шведските сателити са били обект на електронни атаки от Москва, Калининград и Крим. От средата на март до края на май са наблюдавани сериозни смущения и в работата на поне три сателита на френския оператор Eutelsat, когато обект на атаката на два пъти е станал и детския канал канал BabyTV. Ситуацията е накарала нидерландския кабелен оператор Ziggo временно да изключи BabyTV от пакета си.

„Eutelsat Group е напълно наясно с умишлените радиочестотни смущения от външни източници, които периодично нарушават някои наши услуги. Работейки в сътрудничество със съответните регулаторни органи, екипите на Eutelsat Group сме напълно ангажирани с решаването на този въпрос“, се казва в изявление на френската компания. 

Балтийските страни многократно сигнализират за блокиране на GPS навигацията над Балтийско море, което застрашава въздушния трафик. Bloomberg отбелязва, че нарушавайки различни комуникационни системи на ЕС, Русия всъщнот тества комуникационната обезпеченост на ЕС и НАТО.

На 5 юни хакерската група NoName, свързана с Русия, атакува уебсайта на испанската компания Santa Barbara Systems, която ремонтира танкове Leopard, предназначени за Украйна. Редовен обект на руски хакерски атаки е и Франция, където киберпрестъпниците се опитват да провокират опасения от терористични атаки в навечерието на Олимпиадата. .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: