Смъртта на един финтех еднорог

Смъртта на един финтех еднорог Снимка: taxandaccounting.eu

Как един от най-обещаващите финтех проекти се разпадна само за една седмица

Тази седмица финтех стартъпът Greensill Capital обяви фалит. Компанията, считана за един от най-успешните финансови проекти през последните години, се разпадна за няколко дни, застрашавайки десетки хиляди работни места по целия свят. За това съобщава руското издание „Коммерсантъ".

Британско-австралийският финтех стартъп Greensill Capital планирал IPO от $ 7 милиарда, в което се канели да участват Vodafone и Airbus. Softbank по това време инвестира в компанията около $ 2 милиарда. Credit Suisse й преодставя $ 10 милиарда за развиване на бизнеса. А Insurance Australia Group (IAG) и застрахователният гигант Tokio Marine бяха готови да покрият загубите на клиента, ако е необходимо. В крайна сметка през 2017 г. основателят на компанията Лекс Грийнсил получи от ръцете на принц Чарлз ордена на командира на Британската империя за служба в полза на британската икономика.

Но всичко това не спаси стартъпа от пълен крах само за една седмица.

Финансистът от зеленчуковата ферма

Лекс Грийнсил е роден в малкото градче Бундаберг в Югоизточна Австралия и прекарва цялото си детство във фермата на родителите си, където се отглеждат дини, пъпеши и захарна тръстика. Предполагало се, че той ще бъде наследник на баща си и ще продължи да се занимава с продажбата на продукти от фермата. Но Лекс решава друго. В младежките си години той вижда, че родителите му постоянно трябва да чакат по няколко месеца плащанията от фирми, изкупуващи от тях стоката. Точно този проблем той искал да реши веднъж и завинаги, така че малкият бизнес да получава възнагражденията за услугите си възможно най-бързо.

След като се премества във Великобритания през 2001 г., Лекс Грийнсил получава магистърска степен от Манчестърското бизнес училище. След завършването започва работа в Morgan Stanley, а след това и в Citigroup, където работи общо около шест години. През 2011 г. той създава във Великобритания компания, която се занимава с финансиране на верига за доставки. Схемата на нейната работа предполага, че доставчикът ще предава на клиента продукцията, а сметката за продадените стоки ще изпраща на компанията на Грийнсил.

Greensill Capital (така Лекс решава да назове компанията си) веднага извършва плащане по сметката, приспадайки само комисионата за предоставената услуга.

След това купувачът на стоката става длъжник на Greensill Capital и плаща дълга в сроковете, в които обикновено превежда парите директно на доставчика. В същото време самата Greensill е застрахована срещу евентуални загуби в случай на отказ на клиента да плати сметките. Застрахователят е австралийската Bond & Credit Company, която първо принадлежи на insurance Australia Group, а след това е изкупена от Tokio Marine Holdings.

Но с това  бизнес моделът Greensill не свършва: Грийнсил решава да направи от дълговете на компаниите финансов инструмент за инвестиции . Той обединява дълговите задължения на големите компании в „законопроект" и ги продава на инвеститори - или чрез създадената в Германия банка, наречена без най-малкия намек за креативност Greensill Bank, или чрез фондове, които управлява швейцарската банка Credit Suisse. С финансирането на веригите за доставки преди това се занимавали само крупни финансови институции, които обслужват също такива големи доставчици.

Грийнсил поема свободната ниша на грижа за малкия и средния бизнес.

Първоначално Greensill Capital понася сериозни загуби, но през 2017 г. всичко се променя драстично. Както по-късно установява Financial Times, неочакваното „излитане" на компанията Greensill е финансирано от индийския милиардер Санджив Гупта, развиващ бизнес за закупуване на металургични активи. Лекс Грийнсил помага на Гупта да открие сметка за 50 милиона паунда в швейцарския инвестиционен фонд GAM Holdings. Името на титуляра на сметката никога не е разкрито, а парите, постъпили в нея, се изпращали анонимно по сметките на компаниите на Гупта, които са част от групата предприятия GFG Alliance. 

От страна на GAM операцията е подпомогната от фондовия мениджър Тим Хейууд, който чрез един от фондовете си през 2016 г. отпуска 120 милиона долара на Greensill. А в края на следващата година финтех стартъпът вече отчита трикратен ръст на приходите и за първи път постига печалба. Само че, както изяснява Financial Times, $ 70 милиона от $ 102 милиона приходи на компанията за година са били инвестирани от компаниите на Гупта.

В резултат институционалните инвеститори започват да се редят на опашка, за да инвестират в обещаващия стартъп. Само Soft Bank инвестира през 2019 г. $ 1,5 милиарда в компанията на австралийския бизнесмен, довеждайки оценъчната му капитализация до $ 4 млрд. А в навечерието на IPO, подготвящо се тази година, японската компания отпуска от своя фонд Vision Fund още около 400 милиона долара за инвестиране в Greensill. Самият Грийнсил се превръща от син на фермер в един от най-разпознаваемите предприемачи в Австралия и, разбира се, в милиардер.

Къща от карти

Инвеститорите, бързащи да инвестират парите си в новия финансов инструмент на Грийнсил, предпочитат да не забелязват подводните камъни в дейността на компанията. Например факта, че дейността на Greensill почти не се отразява във финансовите отчети на нейните клиенти, които предпочитат да не разкриват подробности за сделките с финтех стартъпа. Рейтинговите агенции и регулаторите многократно предупреждават през годините, че финансирането на веригите за доставки може да се използва като инструмент за прикриване на реалното ниво на заеми от компаниите. 

Но партньорите на Greensill вярват, че след като компанията има застраховка срещу възможни просрочвания и 10 милиарда долара във фондовете Credit Suisse, бъдещето й, както и инвестициите им, не са застрашени.

Както се изясни през миналата седмица, от бизнес модела на Greensill беше достатъчно да се премахне един елемент, така че цялата компания да се срути като къща от карти.

Проблемите на Greensill започват през лятото на 2020 г., когато Bond & Credit Company решава да не поднови застраховката на кредитите на Greensill. Това е предшествано от вътрешнокорпоративна проверка на Tokio Marine, която купува BCC от Insurance Australia Group през 2019 г. Ръководството на компанията забелязва, че един от ъндъррайтерите на BCC самостоятелно е застраховал суми, чието разрешение за застраховане е трябвало да поиска от надзорните органи. Тогава компанията разбира и че в сделката е замесена Greensill Capital. След това Tokio Marine взима решение да не подновява програмата за застраховане на риска на финтех компанията на Лекс Грийнсил за $ 4,6 милиарда Стартъпът се опита дапостигне чрез съдебно решение удължаване на застрахователна програма, която приключва на 1 март 2021 г., но загуби съдебното дело.

След като научава за проблемите на Greensill в Австралия, през лятото на 2020 г. германският финансов регулатор BaFin започва свое собствено разследване срещу банковия клон на стартиращата компания в Бремен. Скоро регулаторът установява, че голяма част от активите на банката на Грийнсил са свързани с активите на Санджив Гупта и че банката системно манипулира финансовите си отчети. Миналата седмица BaFin наложи мораториум върху операциите на Greensill Bank.

Това беше последвано от изявление на Credit Suisse за замразяване на фондовете, чрез които Greensill е продавала финансовите си инструменти на инвеститорите. 

През миналата седмица към проблемите на Greensill се прибави и потенциалният фалит на GFG Alliance, свързан със Санджив Гупта и семейството му.

Компанията уведоми стартъпа, че без допълнително кредитиране ще бъде принудена да се обяви в несъстоятелност. Просто защото цялата империя на Гупта беше обвързана с кредитиране от Greensill, което е било внимателно скривано чрез схеми за финансиране на веригата за доставки на металургичния гигант.

След като разбра за предстоящия фалит на GFG Alliance, Credit Suisse поиска от Greensill да погаси кредита си за 140 милиона долара, на което финтех стартъпът отговори с отказ. Решението си Greensill обясни с липсата на парични средства за предсрочно погасяване на дълга.

За замразяването на фондовете, чрез които е работила Greensill, заяви и GAM Holdings, който отпусна 800 милиона долара за работа с финтех стартъпа.

Лишавайки се от всякаква финансова подкрепа, Greensill бе принудена на 8 март да подаде заявление за защита от кредитори в регистрационната камара на Обединеното кралство.

Същото направи и компанията в Австралия. Лекс Грийнсил вече се сбогува със служителите си и стартъпът му е прехвърлен на външно управление. Сега новото ръководство търси начини за покриване на щетите, които Greensill е причинила на инвеститорите и клиентите със своята дейност. А сред засегнатите се нарежда Softbank, която за пореден път инвестира няколко милиарда долара в стартъпа, който се оказа в центъра на скандала; властите в Германия и Великобритания, които са държали средствата си в банката Greensill; и накрая, около 50 хиляди обикновени работници, които са работили в компаниите - клиенти на Greensill. Всички те сега са застрашени от фалит, тъй като са загубили планираните плащания по сметките си. Само империята на Гупта има около 35 000 служители, работещи в 30 страни по света.

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: