Съдът подгони и родителите на фалиралия „криптокрал”

Съдът подгони и родителите на фалиралия „криптокрал” Снимка: entrepreneur.com

Основателят на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд беше арестуван миналата година по обвинение във финансови измами

Сега разследващите твърдят, че неправомерно и чрез измама родителите му са се обогатили „пряко и непряко с милиони долари“възползвайки се от своя „достъп и влияние в компанията FTX”. 

Обвинението посочва,че докато криптоборсата процъфтява, Алън Бакман и Барбара Фрийд, тогава професори в Станфордския университет, са получили $ 10 милиона дарения в брой от фондове на партньорска компания на FTX, а самата криптоборса им е дарила имот на Бахамските острови, на стойност $ 16.4 милиона. 

В подадения иск се твърди, че Алън Банкман, експерт по данъчно законодателство, е бил съветник на FTX и е „изиграл ключова роля в установяването на практики на заблуда, драстично лошо управление и манипулиране на цените”, помагайки по този начин за прикриване на измамата. 

Според обвинението, майката на Сам Банкман-Фрийд, Барбара Фрийд, е насърчавала сина си да прави дарения на политически формации, подбрани от нея, като му е помагала да прикрие FTX като спонсор. 

Към 2021 г. активите на FTX са оценявани на около $ 16 милиарда и криптоборсата се смяташе за една от най-стабилните в сектора, обещавайки „до 1000% възвращаемост” на вложенията. Миналата година обаче FTX подаде молба за банкрут, след като огромно множество клиенти внезапно пожелаха да изтеглят средствата си, което разкри липсата на почти $ 8 милиарда.

Американската прокуратура обвини бившия милиардер Сам Банкман-Фрийд в незаконно източване на FTX, с цел да покрие загуби в търговската си фирма, да купува имоти и да облагодетелства политически структури. Според мениджъри на фалиралата криптоплатформа, „Кралят на крипто” и други "вътрешни хора", са гледали на криптоборсата FTX като на "касичка", възползвайки се от нейната „измамна щедрост".

Сам Банкман-Фрийд отхвърля обвиненията, но очаква в затвора процеса, който ще започне следващия месец. Адвокатите на родителите му също казват, че обвиненията срещу тях са "напълно неверни" и целят да намалят шансовете на сина им за благоприятен  изход на делото срещу него. Искът срещу Барбара Фрийд и Алън Бакман ще се опита да възстанови средствата, получени от двойката. 

Фалитът на FTX и основателят ѝ Сам Бакман-Фрийд разтърси света на дигиталните пари и инициира повишаване на законовия контрол в сектора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: