„Кралят на облигациите" прогнозира, че доларът може да загуби статута на резервна валута

„Кралят на облигациите" прогнозира, че доларът може да загуби статута на резервна валута Снимка: https://pixabay.com/

Статутът на долара като резервна валута е изложен на риск, предупреждава кралят на облигациите Джефри Гундлах

Огромните бюджетни дефицити и растящите лихви по държавния дълг на САЩ трябва да плашат всеки американец, каза той.

Джефри Гундлах, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания DoubleLine Capital, който е наричан „кралят на облигациите“, каза, че има риск от загуба на статута на резервна валута за долара, пише Reuters. Гундлах каза, че рискът идва, тъй като високите лихвени проценти продължават да увеличават размера на държавния дълг на САЩ. Към 18 октомври държавният дълг на САЩ вече достигна 33,59 трилиона долара.

Позицията на долара като световна резервна валута може да бъде загубена, освен ако САЩ не контролират разходите си, казва Джефри Гундлах. „Ако Федералният резерв на САЩ продължи да повишава лихвите, което може да се случи, което ще се случи, този проблем ще стане много по-сериозен“, каза той. Бъдещето на щатския долар и евентуално извън контрол инфлацията зависи от поддържането на бюджета и разходите под контрол.

Резервната валута е национална валута, общопризната в света, която се натрупва от централните банки и правителствата на други страни във валутни резерви.

„Огромните бюджетни дефицити и нарастващите лихвени проценти по държавния дълг на САЩ трябва да плашат всеки американец“, каза Гундлах. Той каза, че средният лихвен процент по дълга на САЩ може да се повиши до 5,5% с течение на времето, като се има предвид текущото ниво на разходите по заемите на Фед. Това ще увеличи годишните лихвени плащания до 1,8 трилиона долара годишно. Само за две години тези разходи за лихви за обслужване на държавни ценни книжа на САЩ са нараснали от 500 милиарда долара до почти 900 милиарда долара'', добави Гундлах.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти до най-високото ниво от началото на 2001 г. За да ограничи инфлацията, регулаторът започна да повишава лихвите през март 2022 г. До май 2023 г. ставката се повиши от почти нулево ниво до 5-5,25%. На заседанието през юни регулаторът направи пауза, като предупреди, че още не е приключило с увеличението. На среща през юли ставката беше увеличена до 5,25-5,5% годишно. През септември регулаторът остави лихвата непроменена.

В края на 2022 г. в номинално изражение Съединените щати имат най-големия публичен дълг в света - 31,4 трилиона долара. За сравнение, националният дълг на Обединеното кралство възлизаше на над 3 трилиона долара в края на 2022 г., а на Китай на около 2,5 трилиона долара.

Американският милиардер инвеститор Джефри Гундлах е специализиран в инвестиции в облигации. Той е известен с това, че предрича срива на американския пазар на недвижими имоти през 2007 г. Гундлах основава DoubleLine Capital през 2009 г. В момента компанията управлява активи на стойност около $150 млрд. 

Forbes оценява богатството на Джефри Гундлах на $2,2 млрд. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: