Стартъп ще отглежда месо в космоса за астронавтите

Стартъп ще отглежда месо в космоса за астронавтите Снимка: lifestyle.bg

Стартираща компания от Израел ще отглежда месо в космоса, за да подобри качеството на храната на астронавтите.

Предварителните тестове вече са извършени на Международната космическа станция (МКС), а сега компанията планира да произвежда храна и на други планети.

 

Стартъпът Aleph Farms, който работи над алтернативата за отглеждането и клането на едър рогат добитък, представи концепция за създаване на изкуствено месо в космоса. "Ние вярваме, че когато хората започнат да живеят и на други планети, въпросът за осигуряването на питателно месо ще стане още по-остър", отбелязват от компанията.

 

Aleph Farms стана първата компания, която отгледа месо на МКС, разположена на 404 километра над природните ресурси. Клетките на месото се развиват до фина мускулна тъкан с помощта на 3D биопринтер. Предварителната демонстрация обаче показа, че по този начин може да се отглежда малко количество месо, което при това е безвкусно.

 

На Земята този процес протича по-бавно, тъй като гравитацията го ограничава: месото нараства само на тънки слоеве и условията на планетата не позволяват това нарастване да бъде ускорено. В условията на МКС, където гравитацията е много по-малка, мускулната тъкан расте във всички посоки.

 

"Да отидете до магазина за хранителни стоки на  Луната - просто няма как да стане. Звучи забавно, но това е един от основните проблеми за човека, който ще се окаже в далечния космос. Доставянето на храна там е много скъпо, освен това много астронавти се оплакват от качеството на храната, особено тези, които дълго време работят на космически кораби. Ние предлагаме начини за решаване на тези проблеми.",  споделя Дидие Тубия, създател на Aleph Farms.

 

Експериментът с производството на месо, който се проведе на МКС продължи около седмица. Сега специалистите искат да разширят спектъра на продуктите със заешко месо и риба. Освен това, компанията смята да обедини усилията си с партньори - те планират да произвеждат големи количества изкуствено месо, но за целта на борда на космическата станция трябва да се достави допълнително оборудване.

 

Сега учените на Земята използват биореактори за отглеждане на месо от клетка, но устройствата могат да се използват както на МКС, така и в космоса. Ето защо специалисти от 3D Bioprinting Solutions планират да използват биореакторите, които се намират в международните сегменти на космическата станция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: