В Украйна предрекоха вълна от фалити на земеделски производители

В Украйна предрекоха вълна от фалити на земеделски производители Снимка: pikist.com

Азаров: Украйна е изправена пред вълна от фалити на земеделски производители, реколтата е намаляла

Украйна е заплашена да попадне във вълна от фалити на земеделски производители, заяви бившият премиер на страната Николай Азаров. Той обяснява това с намаляването на реколтата във всички култури, съобщава Агенцията за икономическа информация Праим.

Азаров отбеляза, че тази година Украйна ще се сблъска с най-тежката ситуация в селскостопанския сектор.

Бившият премиер отбелязва, че в особено уязвимо положение се намират земезелските компании на юг, север и изток, тъй като те са отдалечени от западните граници. Нещо повече, по думите на Азаров, центърът на Украйна също се намира в зоната на риска. 

Според него ситуацията може да бъде спасена само от намаляване на вътрешното потребление на фона на стремителното намаляване на населението.

По-рано председателят на Всеукраинския аграрен съвет Денис Марчук прогнозира, че много селскостопански компании възнамеряват да се откажат от отглеждането на зимни култури на фона на финансовата несъстоятелност.

През август украинското правителство поиска от ЕК да компенсира логистичните разходи за транзит на агропродукти до европейските пристанища, равняващо се на 30 евро за тон зърно. Министърът на аграрната политика на Украйна Николай Солски заяви, че сега Киев изнася около 3,5 милиона тона зърно на месец "без зърнен коридор". В близкото минало тази цифра е била 5-6 милиона тона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: