4 устойчиви стартъпи за хранителни продукти в Европа

4 устойчиви стартъпи за хранителни продукти в Европа Снимка: Noquo Foods


Един от водещите проблеми на храната в бъдеще може да се окаже продоволствената сигурност. Въздействието върху околната среда на животновъдството също не е за пренебрегване.Според Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) на ООН то е отговорно за 18 на сто от емисиите на парникови газове.


Устойчивото бъдеще за храната, която ядем, е толкова важно, че EIT Food току-що е инвестирала над 5 млн. евро в стартиращи фирми за устойчива храна с високо въздействие. Парите са предназначени да помогнат на бизнеса, който преобразува начина, по който функционират нашите хранителни системи.


Представяме ви 4 стартъпи в Европа, които променят начина, по който мислим за това, което ядем, и които намират нови решения на екологичните проблеми, свързани с храненето на планетата.


NapiFeryn


Базираният в Полша биотехнологичен стартъп е един от получателите на финансиране от EIT Food. Той извлича протеин от отпадъците при производството на рапично масло. След като растителният материал се пресова и маслото е извлечено, Napiferyn извлича протеин от остатъчния материал.


Устойчивата алтернатива на протеина от животински произход има същата хранителна стойност като популярния растителен протеин, соята. „Нашата технология за извличане на протеини от рапица има потенциал да трансформира пазара на протеини чрез намаляване на хранителната несигурност и увеличаване на хранителните навици на растителна основа на потребителите по целия свят“, казва съоснователката Магдалена Козловска.


Noquo


Тъй като броят на хората, които предпочитат диета на растителна основа, нараства пазарът на алтернативи за сирене и мляко. Макар млякото, произведено от растения, да има стотици успешни варианти, намирането на прилична алтернатива на сиренето може да бъде трудно.


Noquo, базиран в Швеция, се надява да разработи сирене с минимално въздействие върху околната среда, което да има и добър вкус. Обикновено алтернативите се правят от кокосово масло и растително нишесте или ядки, но основателите на Noquo Аня Лайснер и Сорош Таваколи правят своите от бобови култури.  


Ние вярвахме, че старата технология за производство на сирене, базирана на животинско мляко, вече не е статукво, което можем да подкрепим - пише Таваколи, - знаейки каквото знаем днес за неговото въздействие върху околната среда, здравословните проблеми и предизвикателствата, свързани с хуманното отношение към животните.“


Кarma


Karma е приложение, което позволява на търговците на храни да продават остатъчната си храна на потребителите на половин цена. Създаденият в Швеция стартъп първоначално работи с ресторанти и супермаркети в страната, но сега разширява дейността си, за да обхване Великобритания и Франция.


Ако хранителните отпадъци бяха страна, това щеше да бъде третата по големина държава, която допринася за емисиите на въглероден диоксид“, се казва в уебсайта на Karma. Екипът, който стои зад този стартъп, иска да спре това, като предотврати излишъка на храна, която свършва в кошчето.


Откакто е основан, стартъпът е спасил повече от 800 тона хранителни отпадъци. Приложението дори в получило похвала от Барак Обама.


Аntofénol


Френският стартъп Antofénol е друг получател на финансиране от EIT Food. Компанията иска да създаде устойчива алтернатива на консервантите, пръскани върху плодове и зеленчуци, за да бъдат свежи.


Нашата иновативна технология ни позволява да извличаме селскостопански отпадъци от лозята и да ги трансформираме в продукт без химикали, способен да замести токсичните вещества, които са на плодовете и зеленчуците ни", обяснява основателят Фани Ролет.


Ползата е двойна - заместваме молекули, които биха могли да бъдат вредни за околната среда и здравето, като същевременно рециклираме отпадъците, трансформирайки ги в продукт, който може да бъде използван в селскостопанския сектор.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: