Откритие: Неандерталците в Европа са изчезнали много по-рано

Откритие: Неандерталците в Европа са изчезнали много по-рано Снимка: wikimedia

Ново проучване открива грешка в датирането на останките от неандерталци, намерени в Белгия

Пещерата Спи недалеч от едноименното село в Белгия е известна с намерените още през XIX век находки от времето на палеолита, припомня Le Figaro. През 1886 г. покрай откритието се вдига много шум. В пещерата са разпръснати кости от най-различни животни – от елени до мамути, както и скелети, принадлежащи на нашите далечни братовчеди, неандерталците, обитавали праисторическото място в продължение на няколко поколения. 

Анализирани неколкократно, останките доскоро бяха датирани на 23 800 г. пр. н.е. Ново проучване, публикувано в последния брой на научното списание Pnas, обаче опровергава тези датировки.

Според изследователите анализираните досега проби са били замърсени от почвата или други елементи, което е попречило на прецизната им датировка. За да осигурят безспорната надеждност на своите анализи, учените сега са използвали нов метод, при който се избягва всякакво външно замърсяване.

Вместо просто да извлекат органичния колаген от костите (неговото лошо състояние често прави радиовъглеродното датиране невъзможно), екипът изследователи решава да отиде по-далеч, като работи на молекулярно ниво върху аминокиселини, получени на базата на колагена. След като завършват анализа на екземпляра от пещерата, те го сравняват с два други скелета, отново открити в Белгия – в обектите Фон дьо Форе и Анжис. Така стигат до заключението, че неандерталците са изчезнали от Северозападна Европа между 44 200 и 40 600 г. пр. н.е. (с вероятност 95,4%), с други думи много по-рано, отколкото се предполагаше досега. 

Въпреки това, както припомня изследването, има данни, че неандерталците са успели да оцелеят по-дълго в някои други региони. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: