Крайнодесните европейски партии засилват активността си

Крайнодесните европейски партии засилват активността си Снимка: Euronews

Полицията в Брюксел закри вчера международна конференция на движението „Национални консерватори” (NatCon) с оратори като унгарския премиер Виктор Орбан, британския „брекзитър” Найджъл Фарадж и бившия полски министър-председател Матеуш Моравецки

Както съобщава Euronews, полицията е действала по заповед на кмета на централния брюкселски квартал Saint-Josse Ten Noode, според който „Крайнодесните не са добре дошли”. Заповедта му се аргументира със съображения за обществена безопасност. Виктор Орбан, един от основните оратори на събитието, изрази мнението си в своя типичен евроскептичен тон: „Предполагам, че не понасят свободата на словото“. 

Белгийският премиер Александър Де Кроо критикува мярката, наричайки намесата на полицията „неприемлива”, тъй като е отменила „конституционни права”. Върховният белгийски съд разреши днес срещата да продължи. От германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия” приветстваха решението, повтаряйки аргументите на Де Кроо, че съдът е защитил демократични ценности като свободата на словото и правото на събирания. 

След вчерашното прекъсване на конференцията в хотел Claridge, организаторите обещаха контрапротест, докато търсят ново място за срещата, след като два известни брюкселски хотела в близост до европейските институции отказаха да я приемат.

Движението NatCon събира политици, общественици и учени, обикновено свързани с популистката десница, които подкрепят консервативни и националистически принципи, евроскептицизъм и антиимиграционна политика. Конференцията им в Брюксел, на която участват около 600 души, се финансира от MCC Brussels – мозъчен тръст, спонсориран от Виктор Орбан

Събитието предшества с по-малко от два месеца двойните местни федерални избори в Белгия и вота за Европейски парламент в началото на юни, когато се очаква значително по-висока подкрепа за десните и евроскептичните партии.

Миналата година конференцията на NatCon предизвика тревога и в Обединеното кралство, когато британски историк заяви, че е „несправедливо” да се свързва каузата на национализма с двете световни войни през ХХ век, които били просто „грешки на германците”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: