Удивително: Венецианско стъкло отпреди Колумб бе намерено в Аляска

Удивително: Венецианско стъкло отпреди Колумб бе намерено в Аляска Снимка: wikimedia

То е пропътувало хиляди километри през Европа, Азия и Америка, през градове, пристанища и пустини, за да попадне при ескимосите сред ледовете на Северния полярен кръг

Дузина малки венециански мъниста от синьо стъкло са открити на място, където никой не би очаквал да ги намери: на планинския хребет Брукс в Аляска, пише Аrtnet. Присъствието им тук означава, че е имало търговия между Европа и най-западната точка на американския континент още десетилетия преди Христофор Колумб да прекоси Атлантическия океан за първи път.

Двама археолози от Университета на Аляска във Феърбанкс наскоро публикуваха в научното списание American Antiquity свое изследване върху тези няколко артефакта. Те са открити в три различни археологически обекта и са датирани чрез радиовъглероден анализ между 1397 и 1488 г. 

Според учените мънистата някога са били част от огърлици, а присъствието им в Аляска свидетелства за сложните търговски пътища между няколко континента. Венецианците активно са търгували с Азия. Вероятно по Пътя на коприната мънистата са били пренесени на изток към Китай, а оттам са достигнали до Далечния изток. След това през Берингово море са намерили своя пристан в Новия свят. „Най-тясната точка за пресичане на Беринговия проток е около 133 километра”, твърдят археолозите.

„Това са най-ранно появилите се европейски материали в Новия свят, пренесени чрез сухопътен транспорт. При тогавашната липса на трансатлантическа комуникация, най-вероятният път, по който те са достигнали от Европа до северозападна Аляска, е през Евразия и Беринговия проток“, заключават изследователите.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: