От днес Белгия председателства Европейския съвет

От днес Белгия председателства Европейския съвет Снимка: spanish-presidency.consilium.europa.eu

От 1 януари до 30 юни 2024 г. за 13-ти път Брюксел ще ръководи европейския дневен ред и ще насърчава сътрудничеството между държавите-членки

Испанското председателство, което приключи на 31 декември миналата година, работи по четири приоритета: реиндустриализация на ЕС и гарантиране на отворената му стратегическа автономия; напредък в зеления преход и адаптиране към околната среда; насърчаване на по-голяма социална и икономическа справедливост; укрепване на европейското единство

Сред резултатите на испанското председателство са първият в света Регламент за изкуствения интелект, Пактът за миграция и убежище, началото на преговорите с Украйна и Молдова за членство в ЕС и статутът на Грузия на страна кандидат, срещата на върха между ЕС и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите (CELAC), реформата на пазара на електроенергия и постигна политическо споразумение за промяна на данъчните правила на ЕС, плюс търговски споразумения с повече от 80 държави.

Белгия от своя страна е определила шест приоритета за своето председателство: поддържане на върховенството на закона, демокрацията и единството; укрепване на европейската конкурентоспособност; преследване на справедлив зелен преход; укрепване на социалния и здравния ред; защита на хората и границите; и насърчаване на глобална Европа.

Запитана защо Белгия е особено подходяща да поеме председателството на Съвета на ЕС, усмихнатата либерална министърка на външните работи Хаджа Лахбиб наскоро каза, че „тайната е белгийският компромис”, плюс че „ние сме по-добри в намирането на решения, отколкото в създаването на проблеми“.

В края на април Европейският парламент ще се събере на последната си пленарна сесия преди европейските избори през първата седмица на юни, така че белгийското правителство няма време за губене. Либералният белгийски премиер Александър Де Кроо иска да прокара закони, които ще улеснят екологичното преструктуриране на икономиката и ще повишат глобалната конкурентоспособност на Европа. „Това означава да защитим нашите хора, да укрепим нашата икономика, да подготвим споделено бъдеще“, каза Де Кроо, обобщавайки програмата на Белгия за председателството.

На специална среща на върха на 1 февруари белгийското правителство трябва да се опита да разработи и дългосрочен бюджет на ЕС, който включва € 50 милиарда помощ за Украйна – решение, което Унгария блокира на последната среща на върха през декември.

„Важно е да покажем нашата постоянна подкрепа за Украйна“, казва Де Кроо, но не уточнява как възнамерява да промени мнението на унгарския премиер Виктор Орбан. От своя страна Хаджа Лахбиб смята, че работата с евроскептичната Унгария е трудна, но сътрудничеството е необходимо

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: