Във Франция откриха най-древните следи от Homo Sapiens в Европа

Във Франция откриха най-древните следи от Homo Sapiens в Европа Снимка: Стоп кадър Еuronews

Съвременният човек може да се е появил в Европа преди повече от 54 хиляди години.

До тези заключения стигна екип от изследователи под ръководството на Луис Слимак от Университета в Тулуза. По време на разкопки в пещерата Мандрен в Южна Франция учените откриха зъб на дете, което е живяло почти 15 хилядолетия по-рано от общоприетото време на заселване на вида HomoSapiens на континента, съобщава Еuronews.

За огромното значение на откритието разказва британският палеоантрополог Крис Стрингер:

"Доскоро смятахме, че неандерталците и съвременните хора са се пресекли в Европа преди около 40 000 и 45 000 години, а след това неандерталците са изчезнали. Находката от пещерата Мандрен във Франция предполага, че съвременните хора са живели там преди около 54 000 години, много по-рано, отколкото си мислехме. Интересното е, че по-късно неандерталците са се завърнали. Така че това е много ранна поява на съвременните хора, които след това изглежда са изчезнали."

Зъбът е открит между културни слоеве със следи от престоя на неандерталците на това място. Там са открити и каменни инструменти, характерни за вида Homo Sapiens в Северна Африка. 

Изследователите отбелязват, че съвременните хора са останали в пещерата само няколко десетилетия, след което неандерталците отново се заселват там в продължение на много хилядолетия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: