Белгия призна проституцията за професия с всички трудови права

Белгия призна проституцията за професия с всички трудови права Снимка: dailycaller.com

Първи по рода си в Европа, новият белгийски закон предлага на секс-работниците официален трудов договор, осигуровки, пенсии и отпуски

Представителки на най-древната професия не крият вълнението си, че най-сетне условията им на труд ще се подобрят. Пред Euronews те казват, че законът ще позволи по-голям избор на безопасни места за предлагането на секс-услуги, по начин, който секс-работниците ще определят. Исканията им за социална защита се активираха силно по време на пандемията, когато доходите им паднаха рязко, а неофициалният статут на професията не им позволи достъп до социална подкрепа. 

Новото законодателството, което белгийският парламент одобри с 93 гласа „за“, 33 „въздържал се“ и нито един гласа „против“, за първи път позволява на белгийските секс работници да изискват от сводниците си трудов договор, социални и здравни осигуровки и годишен отпуск – мерки, които принципно изключват експлоатацията. 

Закоът предвижда още защита от трудови рискове, включително прилагане на стандарти за това кой не може да стане работодател – например, лица с присъди за трафик на хора и кражби. Според закона, проституиращите имат право да отказват клиент или секс, както и право на държавен медиатор при спорове с работодателите. 

Само преди две години Белгия първа в Европа декриминализира секс услугите. В други страни като Германия, Нидерландия и Австрия професията е легализирана частично. Страните прилагат свои правила и условия за законно практикуване на проситуцията. 

Междувременно, Гемания обяви, че обмисля криминализиране на клиентите на секс-работниците. Подобна мярка предлага и доклад, който Европейския парламент прие с много резерви. Съсловието обаче не е съгласно, подчертавайки, че криминализирането ще отблъсне „добрите клиенти, които искат да спазват закона”, а ще останат само такива, които и без друго са склонни да го нарушат. 

Секс-работниците са на мнение, че проблемите им трябва да се решават не на европейско, а на национано ниво, освен един - декриминализирането на проституцията в целия ЕС, по примера на Белгия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: