Районът около Дубровник: Острови, лозя и кристално чисти води

Районът около Дубровник: Острови, лозя и кристално чисти води Снимка: pixabay

Дубровник е посещаван обикновено заради старата си крепост, която е част от списъка на ЮНЕСКО – безспорно великолепно запазена и много красива. 

Но вероятно огромна част от туристите, които едва се разминават по тесните му, излъскани от безброй ходила улички, не знаят, че съвсем наблизо има дори още по-любопитни и далеч по-слабо посещавани обекти, пише Le Figaro. Наистина си струва да бъдат видени, още повече, че не фигурират в масовите обиколки. 

Остров Локрум

Той се намира на 600 метра от Дубровник и от пристанището на знаменития град до него се стига само за двадесет минути. Тази малка ивица земя с размери едва 0,72 квадратни километра е била обитавана от XI до края на XVIII век от шепа бенедиктински монаси. Останките от техния манастир стоят и до днес, погълнати от средиземноморската растителност, а наоколо цикадите пеят оглушително. 

wikipedia

Елафитските острови

Северно от Дубровник, има тринадесет острова, чието име преведено от гръцки, означава „еленови острови“. Само три от тях са обитавани. Всичките са с кристално чисти води. На някои има църкви, параклиси и манастири – свидетели на голямото им богатство в края на Средновековието. Най-големият от Елафитските острови е Шипан, на който има прекрасни маслинови горички.

Стон

На север от Елафитските острови започва полуостров Пелешац, където пътят ви отвежда в два малки града близнаци: Стон и Мали Стон. Те са свързани с крепостна стена с дължина 5,5 километра, построена през 1358 г. Населението на Стон и досега се издържа от добив на сол, докато в Мали Стон основната прехрана идва от фермите за стриди. 

wikipedia

Долината Конавле

Южно от Дубровник, от село Цавтат до черногорската граница, се простира долината Конавле. Разположена в подножието на стръмните планини, тя е много плодородна. В няколко от нейните села се произвежда вино. Но тук няма големи парцели лозя – всеки от 15-те местни винари притежава по няколко квадратни метра или пък няколко хектара, но разпръснати на отделни парчета. Местните сортове са силни и с наситен цвят, а виното отлежава в бъчви от славонски дъб. Консумира се само на място, тъй като произведените количества са твърде малки. 

Устията на Котор

На един час път с кола от Дубровник можете да видите устията на Котор. Това е огромен каньон, погълнат от вода, а пътят го заобикаля под надвисналите планински урви, стръмно спускащи се към морето. Тук се е сгушил и град Котор с неговите сенчести алеи, малки площади и красиви ренесансови резиденции. Приказно красив, в миналото силно укрепен, излъчващ спокойствие и безметежност.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: