Храмовете на Ангкор може да бъдат съсипани от нов Дисниленд

Храмовете на Ангкор може да бъдат съсипани от нов Дисниленд Снимка: pixabay

На 500 метра от обекта, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, вероятно ще бъде изграден увеселителен парк на площ от 75 хектара. Китайската компания, която ще строи атракцията, вече обяви, че е получила одобрение от правителството на Камбоджа.

Ангкор, някогашното средище на Кхмерската империя (IX – XV век), приютява стотици храмове, пръснати из джунглата на площ от 400 квадратни километра. Екзотично, монументално и живописно място, достойно за филмите на Индиана Джоунс. От 1992 г. храмовете са под закрилата на ЮНЕСКО. Въпреки това, понастоящем тези безценни светилища са застрашени от нов амбициозен проект, също достоен за мащабите на някой фараон, както пише Le Monde.

Монументалният туристически комплекс, който предстои да се изгради, ще се нарича „Ангкорското езеро на чудесата” („Angkor, Lake of Wonders”) и ще бъде сравним с Дисниленд. Зад проекта стои китайска компания, натрупала състояние от бизнес с казина. Планирано е да бъдат построени дванадесет водни атракции, включително омагьосана река с дължина 2,5 километра - с лодки и гондоли, петстотин метров канал, басейн с вълни с прилежащ плаж от 5000 квадратни метра, тройна водна пързалка, водопад и други атракции. Заедно с това ще има, разбира се, ресторанти, магазини, както и дворец с 900 стаи с изглед към водната шир. Всичко това ще бъде построено само на петстотин метра от древните храмове.

Компанията инвеститор ще ползва земята в продължение на петдесет години (с договор за подновяване), като отдаването под наем на района ще бъде безплатно в продължение на първите седем до десет години. След това земята ще бъде таксувана по 29 долара на квадратен метър, което ще донесе на Камбоджа общо около 1 милиард долара. Компанията инвеститор  ще налее до 350 милиона долара в началната фаза на проекта.

Но според експерти това директно застрашава културното наследство. По време на заседанието на Международния комитет на ЮНЕСКО за опазване и устойчиво развитие на Ангкор (CIC-Angkor), на 26 и 27 януари тази година е бил обсъден този амбициозен проект и участниците са обявили неговата несъвместимост с опазването на района. „Непропорционалният размер на проекта е несъвместим с духа на опазване и управление на емблематичен обект като Ангкор“, са посочили експертите в своите препоръки.

Възможно е дори ЮНЕСКО да се оттегли от Ангкор. Вече се е случвало статут на защитен обект на световното наследство да бъде отнет. През 2009 г. например германският град Дрезден загуби своя статут след неразрешено изграждане на модерен мост. Но засега експертите все още се надяват, че разрешението за построяване на атракциона в Ангкор ще бъде преразгледано.

pixabay

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: