Климатични аномалии: наводнения в Норвегия и Хърватия, екстремни горещини в Испания

Климатични аномалии: наводнения в Норвегия и Хърватия, екстремни горещини в Испания Снимка: pxhere.com

В Норвегия от наводнените райони са евакуирани около 4 хиляди души. Река Драва в Хърватия достигна исторически нива. Жителите на Валенсия отново страдат от силна жега.

В Норвегия около 4000 души бяха евакуирани от районите, засегнати от бурята "Ханс", която причини тежки наводнения и разрушения. В редица случаи за спасяването на жителите на отдалечени райони са били използвани хеликоптери, предава Euronews.

Южна Норвегия е обявена за зона на "червена тревога". Проливни дъждове валят там от няколко дни. Няколко реки излязоха от бреговете си, съобщава се за частичен пробив на язовир. Затворени са всички пътища между столицата Осло и третия по големина град - Трондхайм.

В Хърватия нивото на водата в река Драва достигна своя исторически максимум - 704 см. Преди няколко дни заради проливните дъждове в няколко региона на страната беше обявено извънредно положение, но сега, според местните власти, ситуацията е повече или по-малко контролирана. Военните и местните жители издигат бариери с торби с пясък по най-уязвимите брегове на реките.

В същото време Испания страда от поредната гореща вълна, третата за това лято. Във Валенсия температурата в центъра на града се повишава до 46ºС . Според някои метеоролози пикът на жегата е преминат още в сряда, но в повечето региони се запазват жълтите и оранжевите нива на опасност; червен код е обявен във Валенсия и Мурсия

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: