По-високи цени в Хърватия след въвеждането на еврото

По-високи цени в Хърватия след въвеждането на еврото Снимка: global.chinadaily.com.cn

Хърватите затрупаха властите с оплаквания от спекулативните действия на безскрупулни търговци, възползващи се от факта, че не всеки може да преизчисли „в движение” цените на стоките в новата валута.

Хърватското правителство и централната банка призоваха търговците при изчисляване на цените  от куни в евро да не ги закръгляват нагоре, но много предприемачи не последваха този съвет, отбелязва Euronews. Според властите, подобни действия са "нечестна спекулация".

Министър-председателят Андрей Пленкович обяви, че вълната от повишения на цените в хърватските магазини след приемането на еврото на 1 януари е "напълно неоправдана".

„Цените трябва да бъдат възстановени на нивото, на което бяха преди 1 януари, цените в куни трябва просто да бъдат преобразувани в цени в евро, но по честен начин“, подчерта хърватският премиер. Той обеща „силна държавна нмеса” срещу всеки, който неоснователно е повишил цените при конвертирането им от куни в евро и разпореди на данъчните и митнически власти да реагират мигновено при установяване на нередности. 

Министърът на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович съобщи, че неговото министерство подготвя цифрова платформа за наблюдение на цените, като паралелно ще увеличи наблюдението и контрола в търговията. 

Много продавачи признават, че цените са се променили, но същевременно казват, че закръгляването при обменните курсове не може да не вземе предвид високата инфлация

Далибор Кратохвил, председател на Хърватската търговско-промишлена камара отбеляза: "Причина да вдигнат цените имаха. Друг въпрос е, че не спазиха закона, а закръглиха цените и това беше грешка".

Властите в страната не изключват, че ще създадат "черни списъци" на безскрупулни продавачи, които необосновано повишават цените. Стотици инспектори проверяват търговците в цяла Хърватия, но за първите девет дни на годината са наложени само две глоби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: